Man i vit tröja sitter i en fätölj.

Läraren, fotografen och fotbollstränaren Said Ali har deklarerat i sociala medier att han tänker ställa upp i valet till riksdagen 2026. Är det på allvar?
– Ja, det kan bli allvar, ju mer stöd jag får från området, desto troligare blir det, säger han.

Sent på eftermiddagen kommer han upp till redaktionen, han har precis avslutat ett uppdrag som fotograf. Said Ali är en man som verkar drivas av en outsinlig kraft. Förutom sina tolv år som fotbollstränare i Järva, är han lärare på el- och energiprogrammet på Rudbecks gymnasium, flitigt anlitad som fotograf, kör buss och studerar för att starta eget taxibolag. Nu planerar han dessutom att ge sig in i politiken.
– Jag är ingen politiker, men jag känner mig tvingad att bli en.

Anledningen till att han funderar på en politisk karriär är att han upplever att politikerna inte för ortens talan. Ingen politiker lyssnade när han behövde dem. Said Ali och hans förening AIF Kista har under många år ansvarat för nattfotbollen i Järva, en mycket uppskattad och framgångsrik verksamhet. Men i slutet av förra året polisanmäldes föreningen av idrottsförvaltningen. Said Ali anklagades för bidragsbrott och förvaltningen krävde tillbaka 1 599 300 kronor.

Annons:

Härvan är ännu inte är uppklarad. Men Said Ali bestrider anklagelserna och samtalen med förvaltningen fortsätter.
– Jag har satsat allt på nattfotbollen, inte på min egen vinning. Politikerna har hyllat mig och hela verksamheten. Men när jag hamnade i knipa, och utmålades som kriminell, då var det ingen som ställde upp. Jag har mejlat alla politiker i Idrottsnämnden flera gånger, men ingen svarar. Så ska ingen behandlas.

Politikerna har tagit ifrån mig allt med våld, så känner jag.

Egentligen vill han inte bli politiker, utan han vill fortsätta med den verksamhet han ansvarat för i så många år. Men nattfotbollen har förvaltningen tagit över och AIF Kistas verksamhet är vilande. Föreningen får inte hyra hall för träning eller delta i seriespel medan utredningen pågår. Många unga fotbollsspelare blir utan klubb.
– Under de år som jag har arbetat med fotbollen har jag räddat många unga från gatan. Politikerna har tagit ifrån mig allt med våld, så känner jag. De tvingar mig in i politiken.

Eftersom jag känner Said sedan flera år tillbaka, så vet jag att han alltid, och jag menar ALLTID, kör sitt eget race. Därför förutsätter jag att han tänker bilda ett eget parti. Men jag har fel.
– Nej, jag ska gå in i något parti.

Men hur ska det gå till? När du går med i ett parti, då köper du ett paket med åsikter. Du måste följa partilinjen. Det finns inget parti som tillåter dig att göra precis som du vill.

– Jag kommer inte göra som jag vill, bara driva mina kärnfrågor. Om ungdomsverksamhet, idrott och en satsning på föreningslivet. Andra frågor, som jag inte vet något om, kommer jag inte lägga mig i.

Idag drar de flesta partier åt samma håll, det är svårt att se någon skillnad

Vilket parti tänker du välja?

– Vi får se. Jag undersöker nu förutsättningarna. Två partier är uteslutna för min del, SD och KD. Men i de partier, som jag kan tänka mig, känner jag politiker. När jag pratar med dem, då säger alla att jag är välkommen.

Vad står du för politiskt? Du måste väl ha en ideologi i grunden?

– Politiken har förändrats. Idag drar de flesta partier åt samma håll, det är svårt att se någon skillnad.

Vilket parti du än väljer, så kommer folk ha synpunkter på ditt val av parti. Tror du inte det?

– Nej, de som röstar på mig, struntar i partierna. De som litar på mig, de röstar på mig oavsett parti. Många har tappat förtroendet för alla partier. De röstar på personer, inte på partier. Precis som jag själv.

Några tusen röster handlar det om, det är inte omöjligt

Said Ali håller på att kolla hur många röster han kan tänkas behöva för att komma in. Och självförtroendet är gott.
– Några tusen röster handlar det om, det är inte omöjligt. Jag vill bevisa att en från gatan, från förorten, kan ta sig in i riksdagen.

I sociala medier har han redan tusentals följare och han är säker på att han kan få många deras röster.
– Det finns de som tror att det bara är somalier, som skulle rösta på mig, men de kanske är hälften av rösterna. Jag har många förstagångsväljare som följer mig i sociala medier, unga som jag lärt känna i fotbollen och som fotograf. Många som inte har röstat tidigare kommer att rösta på mig.

Men, låt oss säga att du lyckas. Vad kan du göra i riksdagen, ensam?

– Det skulle bevisa att de lokala politikerna har misslyckats. Befolkningen visar sitt missnöje genom att rösta på mig. Om jag väljs in blir det en läxa för riksdagens ledamöter, kanske de börjar lyssna bättre på folk och vad de tycker.

Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad gick i taket

Vi resonerar fram och tillbaka, är det realistiskt? kommer det att göra någon skillnad? Said Ali konstaterar att det är flera år till nästa val och han måste se om det är värt att satsa.
– Om jag väljer att fortsätta, då måste jag gå in i ett parti. Märker jag att det inte kommer att fungera, då kanske jag väljer en kandidat som jag kommer att stödja. Mitt mål var att röra om och det har jag lyckats med.

Det har han sannerligen. Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad gick i taket, inte helt oväntat. På twitter gick han loss om Said Alis beslut att satsa på politiken och skriver att han är ”ökänd för sitt hotfulla beteende”.

– Jag skrev och tackade honom för reklamen. Sedan har han inte skrivit något mer.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email