Klimatarbete har blivit viktigare än någonsin, inte minst när färska rapporter inkommer om värmerekord i världen. Nyhetsbyrån Järvas kartläggning visar att det är stor skillnad på hur hyresvärdar jobbar för att uppfylla Stockholms stads klimatmål. I hela Järvaområdet erbjuder de stora hyresvärdarna till exempel färre än 100 laddplatser till elbilar för sina boende.

Hyresgäster saknar ofta möjlighet att själva påverka hur klimatvänligt de bor. Ansvaret faller i stället till stor del på hyresvärdarna, som måste se till att miljöanpassa sina fastigheter. Nyhetsbyrån Järva undersöker hur hyresvärdar i Järva förhåller sig till olika frågor om klimatet.

Annons:

Stockholms stads klimatmål finns för att se till att Parisavtalet uppfylls

Stockholms stads klimatmål finns för att se till att Parisavtalet uppfylls. Parisavtalet är en mängd klimatmål som nästan alla världens länder beslutat att de ska jobba mot. Huvudsyftet är att hindra den globala temperaturen från att stiga. I Stockholm stads egna klimatmål finns bland annat beslut om att sopsortera mer, minska användandet av fossila bränslen samt minska energiförbrukningen.

Bygg- och fastighetssektorn står för 21 procent av växthusgasutsläppen i Sverige, enligt Boverket. En viktig del för att nå målen är hyresvärdarna, eftersom det är runt 30 procent som bor i hyresrätt i flerbostadshus. Men det är inte självklart att alternativ som sopsortering och LED-lampor erbjuds i lägenheter. Vissa miljöåtgärder är ett måste för hyresvärden att erbjuda. Exempelvis infördes i januari 2023 nya krav om att alla hushåll och verksamheter i Stockholm ska sortera ut matavfall från hushållssopor och därför behövs möjligheten att slänga matavfall separat även i hyresrätter.

Infografik över de aktuella hyresvärdarnas klimatarbete.

De hyresvärdar som undersöks i kartläggningen är Familjebostäder, Micasa, Stockholmshem, Svenska bostäder och Victoriahem. Få hyresvärdar gav exakta siffror men Familjebostäder uppskattar att 85 procent kan sortera matavfall medan Svenska bostäder hävdar 73 procent. Flera bolag säger att de väntar sig att upp till 100 procent av lägenheterna kan sortera matavfall till nästa år. Men eftersom det är upp till Stockholm stad att tillgodose lösningar är siffrorna än så länge en uppskattning.

Bostäder som har sopsugsanläggning behöver inte följa Stockholms regler om matavfallssortering förrän 2024, enligt Miljöförvaltningen. Inte heller behöver man följa reglerna direkt ifall fastigheten måste byggas om för att sopsorteringen ska vara möjlig.

Samtliga hyresvärdar har gjort kartläggningar kring konsekvenser av skyfall och värmeböljor

Samtliga hyresvärdar har gjort kartläggningar kring konsekvenser av skyfall och värmeböljor. Eftersom Micasa främst har bostäder för seniorer har de behövt vara extra noggranna att inte lägenheterna blir för varma vid värmeböljor. Bolaget förespråkar lösningar som inte kräver aktivt underhåll som solavskärmning och säger att problemen är större i innerstaden än i Järva. Familjebostäder berättar hur de använder träd för att minska värmen i hus och på gatunivå samt undersöker trädkronan innan de fäller träd. Svenska bostäder berättar att vissa lägenheter blivit för varma vid värmeböljor och att de därför genomför klimatsatsningar ämnade att sänka inomhustemperaturen, bland annat genom att nyttja kalla vindar för ventilation nattetid.

Ingen av hyresvärdarna har många laddplatser till elbilar i Järvaområdet. Utstickaren är Svenska bostäder som har 61 medan de andra hyresvärdarna bara har några få laddplatser, eller inga alls.

Det är parkeringsbolaget som driver bygget av laddplatser

Stockholmshem har inga laddplatser alls i Järva men till 2026 ska 25 procent av alla parkeringsplatser ha möjlighet att ladda bilen. Till 2030 vill Familjebostäder ha trettiodubblat sina laddplatser, till över 7 000. Det är väldigt stora förändringar som bolagen föreslår, men just nu har inget hänt. Flera av bolagen hänvisar till samarbete med Stockholm Parkering och att det är parkeringsbolaget som driver bygget av laddplatser. Micasa satsar på att underlätta tillgänglighet till kollektivtrafik och cykel för att minska personalens användande av fossila bränslen.

Hedvig Schylander från Naturskyddsföreningen säger att hyresvärdar spelar en stor roll i omställningen till ett miljövänligare samhälle.
– Hyresvärdarna sätter ramar för hur vi kan leva våra liv, eftersom de skapar förutsättningar för energieffektivitet, återvinning och återanvändning, odling, en välgörande närområdesmiljö och mycket annat.

Elbilar blir alltmer populärt vilket gör elstolpar till något som hyresvärdar bör satsa på.
– Allt fler letar efter laddplats till bilen när de söker boende. Men närhet till kollektivtrafik är ännu viktigare och något som hyresvärdarna måste samarbeta med kommunen och regionen om.

”Miljonprogrammen” i Stockholm skulle kunna bli miljöprogram

Hedvig Schylander tycker därför att hyresvärdar borde vara i kontakt med kommun och region för att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig för boende genom att bland annat dra busslinjer närmare lägenheterna.
– De så kallade ”miljonprogrammen” i Stockholm skulle kunna bli miljöprogram om man jobbade med bland annat energieffektivitet, vilket är otroligt viktigt.

Hon berättar att det är kostnadseffektivt att minska energiförbrukningen. Tilläggsisolering går fort och gör stor skillnad och på lång sikt är solceller lönsamt.

I Stockholm stads egna klimatmål är elförbrukningen mätt i kWh/m2 (kilowattimmar per kvadratmeter) och till 2023 är målet att hålla de egna lokalernas elförbrukning till 134 kWh/m2. Det är alltså inte ett krav att lägenheter är under detta mått, men i stället en fingervisning om vad miljövänlig elförbrukning är. Micasa, Familjebostäder och Svenska bostäder hade alla elförbrukning som var lägre än Stockholms målbild. Stockholmshem hade en hög elförbrukning jämfört med Stockholms egna mål och Victoriahem kunde inte svara på vad snittet för elförbrukning är i deras bostäder.

Belysning anses vara den boendes ansvar och är en liten del av elförbrukningen. Värme tar mest energi, speciellt för Micasa eftersom äldre människor behöver varmare inomhustemperatur. Populärt bland hyresvärdarna är olika sensorer som mäter temperatur och reglerar elförbrukningen, vilket gör att mindre energi går till spillo.

Stephanie Mourad
Ida Jernberg Palm

Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.

Print Friendly, PDF & Email