Rokeya vid spisen

Någon av dessa dagar inleds fastemånaden för världens alla muslimer. I Sverige syns nymånen troligen imorgon.
– Det är fantastiskt, vi alla väntar nu, säger Rokeya Begum.

Rokeya Begum har bott i Tensta länge och är ett välbekant ansikte i föreningslivet. Idag arbetar hon för organisationen Mamma United i Hjulsta och nu förbereder hon och hela hennes familj sig inför fastan.
– Ramadan betyder att man ska tänka på alla som har det svårt och känna hur det känns att vara utan mat. Man ska skänka så mycket man kan till de fattiga. Jag har jag skickat pengar till mitt gamla hemland, Bangladesh, jag har en förening där.

Annons:

Min man sköter friteringen och vi bengaler friterar mycket

Ramadan, att avstå från mat och dryck, är obligatoriskt för muslimer, betonar Rokeya, (gäller inte alla och alltid). Men en stor del av fastan handlar om mat, om att laga mat.
– Jag lagar mat mest hela dagarna. Hela familjen hjälper till, min man också. Han sköter friteringen och vi bengaler friterar mycket.

Det måste vara en konst att laga en massa mat, samtidigt som som du fastar?

– Ja, men lagar jag mat åt väldigt många, då får jag smaka, men inte svälja.

I år går solen upp 03.58 första dagen och ned redan 17.47, vilket gläder många. Vissa år är det tuffare tider.
– Ja, min man gläder sig åt att i år kan han äta mycket, skrattar Rokeya.

Fastan bryts som regel tillsammans med andra. Både Rokeya och hennes man har stor släkt i Sverige.
– Ibland samlas vi väldigt många, men oftast är vi hemma. Det är min man och våra två barn och vår svärdotter. Svärdottern kommer från Turkiet, så hennes familj är min familj nu och vi firar tillsammans.

Vi får inte dricka en enda droppe vatten från soluppgång till solnedgång

Alla i familjen fastar och ber sina böner, men Rokeya går inte till moskén så ofta.
– Om jag är i Kista går jag in där och ber. Men jag gillar att be hemma tillsammans med min dotter och svärdotter. Min dotter är volontär vid tarawih, kvällsbönen, i Tensta träff. Där är det så många som samlas.

Nu stundar 29 dagar fasta, eller 30, allt beror på månen. Rokeya gläder sig.
– Vi får inte dricka en enda droppe vatten från soluppgång till solnedgång. Men vi får extra energi, jag vet inte hur. Vi tror på Allah och han ger oss kraft.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email