Amira Saleh, Semira Adam, Anja Nordenfelt och Ayaat Abdelaziz
Deltagarna Amira Saleh, och Semira Adam med Mamma Uniteds grundare Anja Nordenfelt och projektledaren Ayaat Abdelaziz

Under hösten har en grupp mammor träffats varje vecka i Hjulsta för att lära sig mer om viktiga samhällsfunktioner – och sig själva.
– Vi har fått reda på massa saker som underlättar vardagslivet om man har koll på det, säger Amira Saleh från Rinkeby.

Den här veckan är det sju stycken mammor från Hjulsta, Tensta och Rinkeby som har kommit för att lyssna på poliserna Rosie och Lina som föreläser om föräldraskap och våld i nära relationer.

Det är den ideella föreningen Mamma United som har fört dem samman och träffarna är inom föreningens utbildningsprogram som ska stärka deltagarna i deras föräldraskap och egenmakt, bidra till inkludering och ge dem verktyg att påverka sitt och sina barn liv.

Annons:

– Grundtanken är att om jag som mamma mår bra och kan ta hand om mig själv, mår barnen bra. Och så tränar vi svenska också, säger föreningens grundare Anja Nordenfelt.

När jag kom till Sverige fick vi ingen information om hur samhället fungerar

Mamma United finns på flera platser i Sverige, men detta är den första gruppen i Järva. Till våren blir det eventuellt ytterligare en grupp i Husby. Upplägget är tolv möten med föreläsningar under två timmar varje vecka. Föreläsarna har pratat om vitt skilda ämnen som ekonomi, arbetsmarknad, socialtjänsten, och polisen, och gruppen har bland annat haft besök av en dietist, en barnmorska, kvinnojouren och representant för Kista SC,

– Det har varit intressant att vara med och jag har lärt mig mycket. När jag kom till Sverige fick vi ingen information om hur samhället fungerar, så det är jättebra att kunna ställa sina frågor här, säger Basma Saleh från Tensta.

Efter polisernas föreläsning var det många som hade frågor och efter en stund var det tydligt att så gott som alla kvinnorna i rummet hade liknande utmaningar i sitt föräldraskap.
– Även polisen har det jobbigt ibland med sina barn ibland. Vi måste vara många runt barnen. It takes a village to raise a child, konstaterar Anja Nordenfelt.

Amira Saleh är glad över chansen att få föra fram sina åsikter och tankar till de olika myndighetsrepresentanter som de har träffat under hösten.
– Mamma United är den bästa grupp jag har varit med i. Vi har fått mycket värdefull information från polisen idag och tidigare om försäkringar, ekonomi, budget och fysisk och psykisk hälsa.

Anna Nygård

Amira Saleh, Semira Adam och Ayaat Abdelaziz
Deltagarna Amira Saleh och Semira Adam med Mamma Uniteds projektledare Ayaat Abdelaziz
Print Friendly, PDF & Email