man på fotbollsplan som håller upp två små tröjor för Rinkeby United FC
Aram Isa Saad visar upp de nya lagtröjorna.

Fotbollsklubben Rinkeby United startar i vår två lag för unga, ett för killar födda 2011 och ett för födda 2012. De vill kunna erbjuda deltagande till så låga kostnader som möjligt. På sikt är målet att även dra i gång ett tjejlag.

Två nya pojklag är anmälda till S:t Eriks-Cupen med säsongsstart på Knutby bollplan i mars-april.

– Vi träffar föräldrar i slutet av februari på Rinkeby Folkets Hus, säger Aram Isa Saad som erbjöds av styrelsen att bli ungdomsansvarig i klubben.

Annons:

Han har tidigare varit spelare och hjälpt till i Rinkeby United FC när det behövs. Att han har lokalkännedom och arbetar med unga ansågs passande för rollen.

Dialogen med föräldrarna kommer att finnas.

Än så länge har de inte gjort någon storoffensiv för att sprida ordet, men platserna i de nya lagen har redan börjat fyllas.

– Vi är inbjudna till Askebyskolan för att presentera verksamheten. Föräldrarna ska inte behöva vara oroliga att tränarna inte är utbildade. Dialogen med föräldrarna kommer att finnas.

I nuläget söker de sponsorer för lagen så att alla som vill ska kunna delta, men de har också en a-lagskassa som de vid behov kan använda sig av.
– Har vi möjlighet att stå för det mesta, då gör vi det. Ekonomin ska inte vara ett hinder och det kommer vi att kommunicera i dialog med både föräldrar och spelare, säger han.

Han beskriver att det är ett naturligt steg att starta pojklagen eftersom många av de drivande i klubben jobbar eller har jobbat med unga. Själv jobbar han till vardags som kvalificerad kontaktperson, ungdomscoach och fritidsledare på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Det är viktigt att börja tidigt

– Det är viktigt att börja tidigt för att de ska finna intresse och så. Det kan leda till ett bättre samhälle!

Förhoppningen är även att starta fler lag med ungdomar från området som tränare. Underlag och glöden verkar finnas.
– Vi har två unga vuxna, tidigare ungdomar från området, som kommer att coacha pojklagen och de kommer att få kontinuerlig tränarutbildning. Det finns även ett par assisterande ungdomar som tackat ja till att hjälpa de ordinarie och på sikt kanske de kan ha egna lag, säger han.

Aram berättar även att det finns planer på ett första tjejlag. Intresset finns.

Målet är att sätta i gång ett tjejlag

– Målet är att sätta i gång ett tjejlag, med en kvinnlig tränare.

Han understryker vikten av bra ledare, som är seriösa och klickar bra med alla ungdomar. Någon som föräldrarna känner tillit till och som gärna finns i området.

Rinkeby United är en ideellt driven fotbollsförening som funnits i området sedan tio år tillbaka. Den har idag av 5–10 ideellt engagerade och är den enda klubben i Rinkeby-Kista med ett eget lag i division 3. I mars 2023 kommer en dokumentär teveserie om klubben som producerats av TV4.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email