Den 24-25 maj är det återigen dags för Rinkeby bokfestival. Under rubriken “Där Sverige möts” bjuder arrangörerna in till fest där möten genom litteratur står i fokus. Festivalen placerar Rinkeby i centrum för Sveriges litteraturscen med författare som Leif GW Persson, Karolina Ramqvist och Nour El Refai.

– I en tid när starka krafter både inom och utom Sverige vill öka motsättningarna mellan olika grupper av svenskar, vill vi samlas kring det skrivna ordet och det svenska språket, säger Fardosa Omar, verksamhetschef för Rinkeby Folkets Hus som anordnar bokfestivalen i samverkan med Rinkeby bibliotek.

Rinkeby bokfestival arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde festivalen succé med drygt 700 besökare. Att årets festival har temat “Där Sverige möts” är ingen slump. Till Rinkeby bokfestival kommer litteraturintresserade människor från hela landet för att prata böcker, ta del av författarsamtal, lyssna på musik och äta mat från jordens alla hörn tillsammans.

Annons:

– Bokfestivalen blir kulmen på vardagar med bokcirklar, författarmöten och insatser för ökad läslust, inte minst bland barn och unga som pågår under hela året i Rinkeby, fortsätter Fardosa.

För oss är det lika viktigt att skapa en plattform för framtidens litteratur

ung kvinna sitter framför en laptop
Elisabeth Pollak.

– Vi vill inte bara låta den etablerade litteraturen komma till Rinkeby. För oss är det lika viktigt att skapa en plattform för framtidens litteratur, som avspeglar ett Sverige med rötter i hela världen, säger Elisabeth Pollak, projektledare för festivalen.

Rinkeby bokfestival har fyra stora scener där vi kommer att få möta allt ifrån Augustprisvinnare, bästsäljare till den nya generationens författare. 

Lena Andersson, Johannes Anyuru, Lina Wolff och Ia Genberg är några av de författare som får tolka vår samtid. Anders Tegnell talar om sin nya bok och vilka lärdomar vi kan dra av coronapandemin. Och genom ett eget barnområde får de yngre besökarna kliva in i böckernas fantastiska värld tillsammans med barnboksförfattare som Martin Widmark, Tina Mackic och Elias Våhlund. 

Rinkeby bokfestival invigs den 24 maj av Svenska Akademiens Jila Mossaed och en konsert med Vasas Flora och Fauna och avslutas den 25 maj med Tensta Gospel Choir.

– Vi tror att ett par tusen besökare kommer att kunna njuta av svensk litteratur när den är som bäst och bredast! säger Fardosa Omar.

logga med texten "Rinkeby bokfestival 24-25 maj 2024"

Om festivalen:
Rinkeby bokfestival grundades 2023. Under 90-talet arrangerades Rinkeby Bokmässa. Festivalen arrangeras i Rinkeby Folkets Hus och genomförs i samarbete med biblioteket.

Print Friendly, PDF & Email