två unga män tävlar i frågesport på en scen
Två av lördagens tävlande samt värden Mohamed Daud (t.v.).

Nu är deltävlingarna i frågesporten ”Vem vet bäst förorten” avgjorda. Nyhetsbyrån Järva var med i Rinkeby Folkets hus på lördagskvällen när den andra halvan av finalisterna inför den 16 december tog sig vidare.

Kanske var det den nyfallna snön och kylan som spelade in, men långt efter utsatt tid drog den andra deltävlingen i frågesportstävlingen ”Vem vet bäst förorten” i gång i Stora salen. Stämningen var på topp men stundtals livlig när de olika deltagarna blev påhejade av sina vänner i publiken. Både killar och tjejer deltog, de flesta från Järva, men någon hade hittat dit från en annan del av stan.

”Vem vet bäst förorten” går ut på att två personer tävlar mot varandra i att gissa rätt på de frågor som en tävlingsledare (Mohamed Daud på lördagskvällen) ställer. De har varsin stor röd knapp som ljuder när de trycker på den. Om de inte gissar rätt direkt ges frågan till den andra tävlande. Oftast ges fyra svarsalternativ, men ibland kan de tävlande föregå det genom att trycka på dosan innan de hört alla. Om de är osäkra på svaret har de rätt att ringa en vän med ljudet på i mobilhögtalaren.

Annons:

De som tog sig vidare i tävlingen gjorde det bra

Totalt sex duellerande par, tolv personer, tävlade i frågor som rörde allt ifrån vem som var svensk kung under stormaktstiden, när Trump röstades in som USA:s president och vem som vann Melodifestivalen 2015. Klassisk frågesport helt enkelt och där de tävlande fick visa vem som var bäst för stunden på att besvara de allmänbildande frågorna. Ibland blev det lite rörigt kring reglerna och de rätta svaren, men de som tog sig vidare i tävlingen gjorde det bra.

Enligt uppgift från Sakariya Hirsi, en av den arrangerande gruppens mentorer på Inkubatorn (Framtidens hus), samlade den första deltävlingen den 18 november en publik på uppåt 100 personer. Den här kvällen landar det på omkring 60 personer, mestadels unga vuxna från trakten. ”Vem vet bäst förorten” är ett pilotprojekt som fyra ungdomar som deltar i Inkubatorn driver och får stöd för att genomföra. Vi får hoppas att de eller någon väljer att fortsätta med konceptet som verkar ha varit uppskattat bland besökare från olika delar av Järva.

Den 16 december blir det final på samma plats och de personer som gått vidare dit är Kamaal Mohamed, Mohammed Aweys och Najma från deltävling ett, samt Libaan Mohamed, Hamse Kayse och Sucdi Tahlil från deltävling två.

David Johansson

fyra unga män står framför en skärm med texten Vem vet bäst förorten
Tre av de fyra killar som står bakom initiativet; fr.v. Abdinajtib Osman, Khalid Abdullahi och Harun Ahmed samt deras mentor Sakariya Hirsi.
Print Friendly, PDF & Email