Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

En ny frågesportstävling på initiativ av några unga involverade i Inkubatorn, del av Framtidens hus, är i antågande. Den 18 och 25 november hålls deltävlingar i Rinkeby Folkets hus. Målgruppen är ortens 18+are.

Under två deltävlingar i november månad kommer deltagare i ”Vem vet bäst förorten” göra upp om vem som är ortens vassaste på att knäcka ”allmänna frågor”. Tävlingen annonserades den 8 november i ett inlägg på Framtidens hus Instagramkonto.

En ung man utan huvudhår står framför en vit vägg med textkonst tryckt på. Han bär dunjacka. På en sidovägg till vänster hänger en spegel där man ser honom igen i profil.
Sakariya Hirsi.

Sakariya Hirsi, personal på Framtidens hus, skriver till Nyhetsbyrån Järva via direktmeddelande om initiativet och berättar att det är taget av fyra ungdomar, som del i programmet Inkubatorn, som han jobbar med.
”Vi hjälper ungdomarna med bland annat ledarskap och mentorsstöd.”

Annons:

Vinnarna kommer att göra upp i en final den 16 december

Just nu drivs tävlingen som ett pilotprojekt av Abdinajtib Osman, Khalid Abdullahi, Liban Omar och Harun Ahmed, men förhoppningen är att de fortsätter vidare i någon form.
”Det är två deltävlingar och vinnarna därifrån kommer sedan göra upp i finalen som sker 16 december i Rinkeby folkets hus. Den kvällen så är det flera andra initiativ av ungdomar som kommer ta plats som exempelvis konstsamtal, talkshow, panelsamtal och så vidare.

Deltävlingarna kommer att vara öppna för publik, men i begränsat antal.
”Mer information kommer upp snart då det är många som är intresserade att komma dit.”

Nyhetsbyrån Järva sprang på torsdagskvällen på två av de fyra killarna bakom initiativet och tog tillfället att ställa några frågor.

För att få allmänbildade i orten att kliva fram

Hur kommer det sig att ni ordnar den här tävlingen?
– Vi går en kurs där vi som grupp fick budget på 10 000 kronor för att göra en idé till verklighet, sade Abdinajtib Osman.

Varför just frågesport?
– Vi inspirerades av programmet ”Vem vet mest”. Vi vill bara visa att det finns smarta människor här, fortsatte Abdinajtib.
– För att få allmänbildade i orten att kliva fram, visa sin IQ, sade Khalid Abdullahi.

Är tävlingen bara för Rinkeby?
– Vi börjar med Rinkeby och kanske expanderar med tiden, sade Khalid.

För närvarande består juryn i ”Vem vet bäst förorten 2023” av ungdomar, men Sakariya Hirsi utesluter inte att det kan komma att ändras. Antalet platser i tävlingen är begränsat.

Läs här om du är intresserad av att anmäla dig till tävlingen.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email