Nora Khalil är läraren och författaren som fördjupar sig i en verklighetsskildring av förortens ungdomar. Precis som i den föregående boken ”Yani” möts vi i ”Abow” av dessa ungdomars värld berättade från Rayans perspektiv.
Vännerna från Yani har vuxit upp och påbörjat nästa kapitel i sina liv. Men inget känns som förut. Rayan har börjat i en ny gymnasieklass i innerstan där klasskamraterna skryter om sina rikedomar. Det är nu samhällsklyftorna och segregationen blir som tydligast. För de andra är han alltid grabben från ”orten” som becknar. Han önskar sig inget mer än att få nya vänner, men vad gör man när man känner att man inte passar in?
Dessutom är det mycket på gång i Rayans liv. Amir utvisas till Irak och alla ser sorgen och smärtan i hans ögon. Caspian har valt bygg och hamnar i fel umgängeskrets. När Rayan hittar en skottsäker väst i garderoben måste han ta saken på allvar. Han vet att Caspian är i en ekonomisk svår situation men är detta den rätta vägen? Har han glömt hur det gick för Wahidas bror?
Att ha en trygg vuxen i närheten underlättar situationen för grabbarna. Det är Sebastian ”Sebbe” från fritidsgården som är hjälparen i nöden. Han säger till Rayan ”att han ska göra allt i sin makt för att mina ungdomar inte ska mördas eller bli mördare.”
Parallellt med en vardag i kriminalitet gror drömmarna om ett storslaget bröllop, att bli självständig och kunna försörja sig, tankar på föräldrar som tvingats ge upp sina drömmar efter migrationen till Sverige och en hemlig romans.
Khalil åskådliggör ungdomarnas kamp för lojalitet, vänskap och kärlek i orten. Men även närvaron av vuxna som ser och hör ungdomarna och därmed fyller en viktig samhällsroll med att förebygga våld och kriminalitet.
Romanen passar för elever i högstadiet och gymnasiet. Dock uppmanas även politiker och lärare att läsa denna verklighetsskildring om förortens ungdomar för att få bättre förståelse.
Aysha Qureshi
Bilder: Natur & Kultur press