Den så kallade muren, som ska bort.

Tenstaplan ska göras tryggare och betongmuren ovanför Elicias kiosk ska bort. Morad Saliba, som äger kiosken, fick information om byggprojektet igår.
– De ska stänga av hissen och trappan i minst en och en halv månad. Hur ska vi få några kunder?

Kiosken på Tenstaplan ligger precis vid tunnelbanans ena utgång, en plats där många människor passerar dagligen. Men om hissen och trappan stängs av kommer många tvingas gå en omväg för att komma hem.
– Det är inte bara vi som drabbas, dessutom är det många gamla och sjuka som använder hissen dagligen.

Morad Saliba hade dagen innan vi träffas haft besök från Stockholm stad.
– De var tre personer som kom hit, och det var första gången vi fick veta något. De säger att ombyggnaden tar minst en och en halv månad, troligen längre.

Annons:
Äldre man stående vid de betonglådor som nu ska bort i Tensta.
Man kan fortfarande se hur mycket jord som fanns i lådorna.

Vi har en enda bankomat, som ofta är stängd

Morad Saliba är skeptisk till projektet och ser inte att det kommer att öka tryggheten. ”Jag har bott här i snart 40 år och jag fattar ingenting.” Han menar att problemet är ett annat; som att all samhällsservice har försvunnit. Han minns ett möte mellan Tenstas företagare och stadens tjänstemän för några år sedan. Temat för mötet var ”Hur ska vi lyfta upp Tensta och Järva?”.
– Jag frågade dem ”tillhör vi Sverige?”. Här finns inte en enda bank, inte ett enda stort företag, vi har en enda bankomat, som ofta är stängd. De satsar allt i Kista och det är vi som betalar det.

Morad Saliba kom till Sverige från Syrien och sedan 1997 driver han Elicias kiosk. Några år senare öppnade hans bröder Gott Gott Grillen, som ligger bredvid. En ombyggnad påverkar deras förtjänster.
– För oss är det redan dåligt med intäkter, och nu blir det värre.

På sidan Stockholm växer står det ”Vi bygger om Tensta centrum för ett grönare, mer attraktivt och tryggare Tensta för alla.” Första delen av upprustningsarbetet var bland annat att rusta upp trappan utanför Tensta konsthall, ett arbete som drog ut mycket på tiden.

Etapp 2 handlar om ”muren” som anses göra Tenstaplan till en otrygg plats. ”Genom att ta bort betongmuren, med tillhörande fundament, ovanför och vid trappan så ökar överblickbarheten och därmed tryggheten.

Hissen fungerar bara ibland, det är som ett lotteri

Morad Saliba ska visa vad det är för ”mur” som ska bort för att tryggheten ska öka.
– Vi tar hissen upp, om den fungerar. Hissen fungerar bara ibland, det är som ett lotteri.

Mycket riktigt, den äldre dam med rullator, som vill åka ner när vi har kommit upp, lyckas inte. Hon tvingas gå ur hissen och gå runt, för att komma till kiosken.

Morad Saliba skakar på huvudet.
– Ibland står hissen stilla och ibland går den av sig själv, hissen går upp och ner fast ingen åker med.

Ovanpå hans kiosk har det tidigare funnits planteringar. Men staden tömde och tog bort både växter och jord för snart två år sedan.
– De skulle göra nya planteringar, sade de, men inget har hänt.

Det här var planteringar tidigare, fyllda med jord.

Och det är just de tomma utrymmena, ett slags betonglådor, som det handlar om. Man ser fortfarande hur mycket jord som det tidigare var där. De lådorna plus ”muren” som löper längs med trappan.
– De säger att de säljer knark här, men det är skitsnack. Det var massa blommor och träd här förut. Jag brukade vattna här på sommaren.

Nu ska allt sprängas bort. På Stockholms stads sida står det: ”De betonganordningar som det tidigare varit planteringar i kommer tas bort och istället kommer det skapas nya sociala ytor där möjligheten till positiv vistelse på terrassen vid Hagstråket främjas.”

– De säger att det inte finns några pengar, men det här kommer att kosta massor. Besluten fattas av dem som inte bor här, säger Morad Saliba.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Kioskägaren utanför licias kiosk.
Morad Saliba utanför sin kiosk.
Print Friendly, PDF & Email