Nu börjar ramadan och Berivan Bicimli älskar verkligen att laga mat och baka. Nu delar hon med sig av några sina recept på mat, som hon brukar laga.
– I Kurdistan brukar man bryta fastan med vatten och dadlar, och sedan mycket god mat på det. 

Berivan arbetar som administratör på Rinkeby Folkets Hus och det är hon som är en av kockarna bakom Byns brunch. Hon har också ett eget matkonto på instagram, foodbyberivan.
 – Maten har jag främst lärt mig av min mamma, sedan har jag alltid varit nyfiken på att laga olika maträtter och bakverk från andra länder och kulturer, säger hon.

Berivan är kurd, men kom till Sverige som barn och hon är uppvuxen i Järva.
 – Min släkt i Kurdistan fastar som i övriga muslimska världen, vi fastar från soluppgång till solnedgång och dricker och äter inget under den tiden.

Annons:

Fastan ger tid för reflektion, avhållsamhet, bön, rena själen och äta goda måltider med familj och vänner. Ramadan och fastan avslutas med högtiden och festen Eid al-Fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut.

 – Jag har under min barndomstid växt upp med kurdisk mat och lagar en hel del själv till min familj. Jag tycker mycket om vegetariska rätter, men det är mycket kött i det kurdiska köket så det blir det hemma hos oss också. 

Tas kebab

500 gr rostbiff (benfritt) 
1 liter kokande vatten
2 turkiska paprikor
2 tomater
Ett knippe persilja
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré
1 tsk svartpeppar 
2 tsk salt
2 tsk söt chilli flakes
1 tsk cayennepeppar
3 msk olja
5 dl ris

Skär kött, paprika, tomater i småbitar och hacka persilja. Blanda ihop allt med kryddor och olja, lägg i en skål som tål värme. Lägg formen upp och ner i en stor kastrull på medelvärme med locket på i cirka 40 minuter, addera 1/2 dl vatten till kastrullen om det blir torrt på slutet. 

Skölj av riset under tiden och sprid ut det i kastrullen runtomkring skålen med köttet och häll över det kokande vattnet, sänk värmen ytterligare, låt det sjuda ytterligare i 25 minuter. Efter halva tiden, cirka 13 minuter, plocka försiktigt bort skålen ifrån kastrullen och låt allt fortsätta koka tiden ut. När riset är klart vänder du upp och ner på kastrullen och du har en jättegod maträtt som ser väldigt fin ut och kan serveras direkt från fatet.

Sedan recept till en populär rispudding. 

Rispudding 

1 dl grötris
2 dl vatten
1 nypa salt
1 1/5 dl socker
1/5 dl hackade nötter
8 dl mjölk

Skölj riset och koka på medelvärme, när riset börjat bli klart så häll i socker, mjölk och salt och låt det koka upp, sedan efter cirka 6 minuter är det klart att lägga upp i serveringsskålar eller muggar. Dekorera med nötter.

Bismillah! Smaklig måltid!

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email