Barn och ledare samlas i ring.

Klockan 9 på morgonen samlas 16 barn i åldrarna 10-12 år vid Husbygårdsskolan där Rädda Barnens sommarbuss väntar. Varje dag åker de på heldagsutflykt.
– Vi fortsätter nästa vecka och det finns plats för flera barn, säger Sakariya Hirsi, som är ansvarig för Rädda Barnens sommarverksamhet i Rinkeby-Kista.

Rädda Barnen har haft läxläsning på Husbygårdsskolan under hela våren och där har de informerat om sommarbussen. Heldagsutflykter under en hel vecka för barn som går i årskurs 4 och 5.
 – Min lärare berättade att det skulle bli utflykter i sommar för oss som vill, det ska bli jätteroligt, säger Mona, som är med för första gången idag.

De har hunnit med bad och tipspromenad på Kärsön och femkamp i Hagaparken

Annons:

Sakariya Hirsi har sex sommarjobbare till sin hjälp. En vecka har han haft ledarutbildning med dem, de unga ledarna har fått lära sig om ledarskap och konflikthantering. Sedan är de redo att ansvara för barnen som följer med sommarbussen.

Lunchpaket till barnen, som levereras varje dag från Jubba catering i Husby, packas in i bussen. Deltagarna räknas, barnen delas in i grupper och får kepsar i tre olika färger.
– Det blir lättare att hålla ordning på dem då, säger Sakariya.

Stämningen i bussen är glad och förväntansfull, de flesta har varit med hela veckan och bland annat hunnit med bad och tipspromenad på Kärsön och femkamp i Hagaparken. 

– Jag lärde mig jättemånga nya saker om Earth Hour och miljön på tipspromenaden, säger Rakel, en av flickorna som varit med hela veckan.

Onsdagens program är clownskola med Clowner utan gränser

På plats i Hagaparken börjar dagen med en samling. Rädda Barnens feriearbetande ungdomar informerar om vad som ska hända idag och påminner om vilka regler som gäller. Onsdagens program är clownskola med Clowner utan gränser, mellanmål och lunch och ett besök i Ekotemplet i parken om tiden räcker till.

De två clownerna Moa Karlsson och Mikaela Valencia Veide kommer till parken klockan 11. Barnen får prova på att jonglera och leka några lekar för att öva på tillit och samarbete.
– Ni ska också få prova på akrobatik, säger Moa och hoppar upp och ställer sig på Mikaelas axlar. Barnen ser imponerade ut.

– För att våga göra det här så måste Moa och jag lita på varandra och vara tydliga med vad vi ska göra, annars går det inte, säger Mikaela.

– Måste vi göra det där, frågar en av killarna oroligt.
Han kan vara lugn, ingen måste göra något de inte vill.

Rädda Barnens aktiviteter för barn i årskurs 4 och 5 fortsätter nästa vecka

Det är första året som Rädda Barnen i Stockholm arrangerar den här sommarverksamheten i Rinkeby-Kista. Två volontärer från Rädda Barnen, Eva Åhlén och Sonja Östlund, är med den här dagen.
– Det är härligt att få följa med och se projektet igång säger Eva Åhlén.

Den luftkonditionerade sommarbussen hade flera sittplatser lediga den här dagen och Sakariya Hirsi, vill nå ut till fler barn.
 – Rädda Barnens aktiviteter för barn i årskurs 4 och 5 fortsätter nästa vecka. Föräldrar som är intresserade kan kontakta mig, säger han.

Annika Skarf
Varje dag, 19-23 juli, kommer sommarbussen för att hämta barn i årskurs 4 och 5, som vill följa med på utflykt. De som bor i Rinkeby-Kista och är intresserade kan kontakta Sakariya Hirsi, ring eller sms:a till 073-355 34 89

Rädda Barnens ledare gör mellis.
Dags för mellis.
Print Friendly, PDF & Email