Efter hotet på TikTok som riktades mot fyra skolor i nordvästra Stockholm har Polisen nu inlett en förundersökning om grovt olaga hot.
– Det har startats en utredning men det är för tidigt att säga något om den. Vi ska försöka gå till botten med ärendet, säger Helena Boström Thomas, Polisens presstalesperson.

Enligt de uppgifter som Nyhetsbyrån Järva tagit del av publicerades under söndagen en TikTok-video med högerextremt innehåll där allvarliga hot riktades mot elever och personal på Hjulsta grundskola, Akalla grundskola, Rinkebyskolan och Vällingbyskolan. Tidigare uppgifter om att även Enbacksskolan skulle vara utpekad stämmer inte och har korrigerats. 

Många föräldrar till barn på skolorna har reagerat starkt på hotet och vad de uppfattar som otydligheter och passivitet från Polisen.
– Varför är inte poliserna där nu, dagen efter? Är det någon gång som Polisen verkligen skulle behöva vara på plats, synas och knyta kontakter, så är det väl en sådan här dag, säger en pappa som valt att hålla sina barn hemma under tisdagen. 

Annons:
Annons:

Ett barn i Järvaområdet reagerade på klippet och larmade Polisen

Han jobbar hemifrån och beskriver det som kaotiskt, men säger att han inte känner sig trygg med att skicka barnen till skolan.
– Tänk på måndagen, då visste ungarna redan på förmiddagen om hotet, men skolledningen fick ingen information förrän vid 14 och till oss kom informationen 14.57. Hela förmiddagen var eleverna ute, tänk om något hade hänt då.

Flera av de äldre eleverna på skolorna ska ha hunnit se videon innan den plockades ner. Det var också ett barn som först reagerade på klippet på TikTok under söndagskvällen och tillsammans med vårdnadshavare larmade Polisen på måndagen. Barnet som slog larm är dock inte elev på någon av de hotade skolorna.

En mamma som också har valt att stanna hemma med sitt barn efter hoten är särskilt upprörd över Polisens första uttalanden under gårdagen.
– Det känns som ett hån. Det här är ju skitläskigt, hur kan det inte vara ett hot?

Även på andra skolor i området har både elever, vårdnadshavare och personal uttryckt stor oro.
– Varför säger polisen ingenting? Är vi rättslösa? Lärare och elever här på skolan är oroliga för det som hänt och vill veta mer. Det verkar som om vi bara har oss själva att lita till när något händer, säger Mariam Osman Sherifay, rektor på Kista folkhögskola.

Även idag har skolan varit låst och inga utomstående släpps in

Rinkebypolisen valde på tisdagen att kommentera hoten i Polisens sociala medier. Där skriver de bland annat att ”Vi har varit på plats på flera skolor under gårdagen och fortsatt under dagen i syfte att samla information samt arbeta trygghetsskapande för elever och personal.” De uppmanar även personer som har information angående videoklippet att tipsa polisen via deras hemsida eller på telefonnummer 114 14.

Helena Boström Thomas på Polisens presstjänst säger att de inte tagit något beslut om särskilda åtgärder för skolorna under måndagen.
– Där får man skilja på den information som skolorna skickade ut och det som polisen beslutade om. Polisen beslutade inte att eleverna skulle skickas hem eller att skolorna skulle inrymmas.

Rinkebyskolans rektor Martin Malmberg säger att skolan valde att inrymma eleverna efter att de informerats om videon och hoten av Polisen, omkring kl 13:30 på måndagen. Även idag har skolan varit låst och inga utomstående släpps in i lokalerna. Detsamma gäller för grundskolorna i Akalla och Hjulsta.

I samarbete med stadsdelen har fältassistenter lånats in för ytterligare vuxen närvaro och elevhälsoteam ska finnas på plats för att ge eleverna möjlighet att prata med kurator eller psykolog om behov finns.

Enligt Polisen finns ingen akut hotbild mot någon av de berörda skolorna

Många oroliga föräldrar har ringt till Rinkebyskolan, men de flesta eleverna har enligt rektorn verkat lugna och kommit till skolan som vanligt på tisdagen.
– Föräldrarna har undrat hur de kan vara säkra på att något inte kommer hända idag. Vi på skolan är måna om att svara alla föräldrar och förklara vad man gör för att barnen ska vara trygga i skolan i detta läge. Men skolan har ett gott rykte gällande säkerhet, och tillit finns – inga fler är hemma än så många som var hemma i fredags.

Enligt den information som skolorna fått från Polisen finns ingen akut hotbild mot någon av de berörda skolorna och undervisningen pågår som vanligt. 

Men hur kommer det sig då att Polisen svängt 180 grader i sin beskrivning på händelsen?

– Brottsrubriceringen är olaga hot, men jag kan inte svara på varför man har valt just den brottsrubriceringen. Man ska inte dra för stora växlar på det, jag tolkar det som att man vill kontrollera det här helt enkelt. Jag påstår absolut inte att det inte är ett hot men utredningen måste visa vad det handlar om, säger Helena Boström Thomas på Polisens presstjänst.

Niki Blomberg
Anna Nygård

Texten har uppdaterats.

Print Friendly, PDF & Email