Åtta personer greps i Rinkeby på fredagen efter att protesterna mot Rasmus Paludans koranbränning övergick till stenkastning. Men innan dess var det många Rinkebybor som visade prov på stort civilkurage, rapporterar polisen.

Under tre timmar på fredagen tilläts högerextremisten Rasmus Paludan manifestera i Rinkeby. Detta gjorde han genom att häckla islam och bränna koranen. Ett massivt polisuppbåd skyddade rasisten samtidigt som upprörda Rinkebybor gjorde sitt bästa för att hålla situationen under kontroll. Det bekräftas även av polisen.

– Vi har sett många goda exempel på civilkurage hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsatsen, säger Anders Rissel, biträdande chef för polisområde Stockholm Nord i ett uttalande.

Efter lunchtid utbröt dock stenkastning, framförallt mot polisen som snabbt såg till att Rasmus Paludan eskorterades därifrån. Åtta personer greps i samband med detta och misstänks för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.

Print Friendly, PDF & Email