Polisen hade gett den danska högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen i Rinkeby centrum på fredagen. När han kom dit klockan 11 på förmiddagen i en silvergrå säpobil möttes han ett stort antal polispiketer och ett fåtal oroliga Rinkebybor.

På plats fanns också ett gäng killar i röda jackor från organisationen Flamman som hade åkt från Malmö och följt efter Paludan till alla de orter han besökt de senaste dagarna. 
– Han försöker skapa social oro och vi vill stävja det och uppmana folk att vända den här extremisten ryggen. Han vill få folk att bli provocerade och förstöra sitt eget område. Det är sorgligt, säger Rafi Farouq från Flamman.

Vi försöker hjälpa folk att kontrollera sina känslor genom att mana till fred

Annons:
Annons:

Malmö är den plats som Paludan besökt flest gånger de senaste åren. Första gången blev det kravaller, men vid efterföljande fyra tillfällen har det varit lugnt.
– Då har det varit kanske fem personer bara som lyssnar på honom. Många blir arga när de ser det här för första gången. Vi försöker hjälpa folk att kontrollera sina känslor genom att mana till fred och arbeta förebyggande genom civilsamhället, säger Rafi Farouq.

Polisen hade gett tillstånd för den så kallade demonstrationen precis utanför torget på vändplanen bakom pizzerian. Efter ett tag kom det mer folk dit och när röklukten började sprida sig var det många som blev upprörda och flera grät. Samtidigt var det hela tiden fler som försökte lugna ner dem som tappade behärskningen och städa undan stenar och annat bråte som hade gått att kasta.

”Varför skyddar ni honom?” Frågan ställdes upprepade gånger till de kravallutrustade poliserna, som inte gav något riktigt svar tillbaks. Enstaka föremål som stolsben och flaskor kastades vid några tillfällen över polisavspärrningarna mot Rasmus Paludan som talade i megafon utan att lyckas överrösta polishelikoptern och det lilla gänget från Ung vänster som ropade slagord som ”Inga rasister på våra gator”.

Stämningen i Rinkeby präglades på fredagseftermiddagen av stor besvikelse

Strax innan klockan ett verkade det som att Paludan hade försvunnit iväg. De brända koranresterna samlades ihop och folk började röra sig iväg mot fredagsbönen eller hemåt. Men när bönen avslutats stod det klart att dansken, som hade polistillstånd fram till klockan tre, också var tillbaka på vändplanen. 

Därefter eskalerade den tidigare ganska lugna stämningen häftigt och stenar kastades mot polisen. Rasmus Paludan kördes iväg av sina livvakter och polisen drog sig tillbaka från torget till polishuset. Stämningen i Rinkeby präglades på fredagseftermiddagen av stor besvikelse. Både för att Paludan tilläts vara kvar så länge och för att han delvis lyckades med sitt mål, att provocera och skapa bråk.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email