bild på panelsamtal där poddare under Poddfestivalen deltar
Poddarna Småstadstänk och Tredje Rummet under panelsamtalet.

Det är riktigt skön vibe när Poddfestivalen äntligen drar i gång. Funktionärerna i vita hoodies hälsar välkommen i dörren och ber folk som just kommit in att smyga in försiktigt i den stora, men redan fullsatta, lokalen för att finna en plats.

Galdem A Talk-trion Sara Mecconen, Fatuma Yussuf och Nada Yussuf har nyss hälsat välkommen till Folkets Husby och kvällens moderatorer Aisha, Khadar och Sumaya introduceras av kvällens kvicka värd Sarah Ameziane. Det första panelsamtalet går under temat ”Kan man prata om hur man mår?” och inkluderar poddarna Fast Nej (med Samira och Ibado från Tensta/Jakobsberg) jämte CLB podden (Hersi, Huncho och Mellow från Stockholm/Flen).

– Kulturen bland grabbar är annorlunda, man ska vara stark, säger en av killarna i CLB podden och verkar få medhåll.

Annons:

De kan inte minnas, eller vill inte svara, när de senast grät

De menar att den rådande normen för killar, både i storstäder och i mindre orter, från deras erfarenheter är att ”man inte ska gråta” eller visa sig sårbara. De kan inte minnas, eller vill inte svara, när de senast grät.

– Vi tjejer lär oss tidigt att prata om känslor, jag tror att det kan vara därför, säger Samira från podden Fast Nej.

Hon tar som exempel när hon spelade basket, att det pratades mycket känslor mellan tjejerna i laget, men att de redan tidigare har uppmuntrats att prata om hur de mår.

– Tjejer går in i djupet mer, säger en annan i CLB-podden.

Han antyder att killar lärs upp att snabbt gå vidare med saker.

Efter en paus tar nästa panelsamtal vid med poddarna Tredje rummet (Daniel, José och Lenka från Göteborg) och Småstadstänk (Fadumo, Hanny och Sainab från Falkenberg). Temat för detta samtal är ”Att växa upp i Sverige” och behandlar olika frågor om identitet och hur de hanterat känslor av till exempel utanförskap. Moderatorn undrar vad de tycker om begreppen ”andra och tredje generationens invandrare”.

– Det är begrepp som är skapade från ett vitt överperspektiv och som jag tycker att vi borde kasta på skräphögen, säger José från Tredje rummet och får bifall från publiken.

När räknas vi som värdiga invånare?

– Min tanke är, när slutar det? Min mamma kom hit som första generationens, jag räknas som andra generationens och min dotter som tredje generationens invandrare. När räknas vi som värdiga invånare? säger Fadumo i Småstadstänk.

Det diskuteras om att äga sin rätt att vara i Sverige, sin rätt att känna sig svensk eller inte svensk, och hur de uppfattar sig själva när de åker utomlands.

– När jag är utomlands kan jag känna mig jättesvensk, säger Lenka från Tredje rummet.

När värdinnan Sarah Ameziane knyter ihop samtalet inför nästa punkt gör hon en spontan enkätundersökning bland publiken: ”hur många här skulle säga att ni är svenskar – räck upp en hand!”. De allra flesta räcker inte upp handen och Sarah uttrycker förvåning, men säger samtidigt att de inte hinner diskutera saken nu.

Näst på tur står de lokala komikerna Melody Farshin (Husby) och Sharmarke Elmi (Tensta). De bjuder på riktigt underhållande improteater där handlingen blir ett försök att göra Sharmarke till en fjärde Galdemmedlem. Den riktiga trion bjuds till slut upp på scenen för att avgöra saken…

Efter ytterligare paus där DJ The Block står för den medryckande musiken (och publiken körar med i exempelvis Cherries ”163”) blir det dags för ett sista panelsamtal med poddarna Avbytarbänken (Järva) och Mellan oss (Söderort).

Moderatorerna Aisha och Khadar frågar panelisterna om det verkligen går att hitta sin grej, vad det innebär för dem att gå emot strömmen och vad man kan göra för att inte bry sig så mycket om vad andra tycker.

Förutom panelsamtal med etablerade ortenpoddare hölls även en tävling där biljetter till premiären av pjäsen 8 Kvadrat lottades ut och utrymme gavs åt ett par nya poddar från Stockholmstrakten; Gäeda podden av Melody, Martin, Niki och Smeity samt Rensa Luften av Kadir, Murre och Simon att presentera sig.

Den andra Poddfestivalen någonsin drog över 200 personer

Den andra Poddfestivalen någonsin drog över 200 personer och kan inte beskrivas som annat än ett bevis på att ortens röster redan når fram och att intresset för Poddenfestivalen är stort. Hoppas att fler tar chansen att ta del av dessa ungas perspektiv som av oförklarliga skäl saknas i de större rummen i dag.

Poddarna som representerades på Poddfestivalen går att hitta ”där poddar finns”.

David Johansson