kvinna talar på stor scen framför skärmar med logotyper för Järvaveckan och Vänsterpartiet
Nooshi Dadgostar talar på Järvaveckan 2024 med en Palestinacola i talarstolen.

Vänsterpartiets ordföranden Nooshi Dadgostar upprepade målet om ett fritt Palestina, att sänka matpriserna och att säkerställa schyssta arbetsvillkor i sitt tal på fredagskvällen.

Dadgostar var partiledartalare nummer två i ordningen för dagen och äntrade huvudscenen på Järvaveckan efter att ha blivit introducerad av partikamraten Rashid Mohammed som ”en partiledare som håller vad hon lovar”.

– Mina vänner, vad underbart att se hur solen skiner över Järvaveckan i dag, började hon.

Annons:

EU-valet är ett Ukrainaval, såväl som ett Palestinaval

Under föregående års tal var vädret betydligt svalare.

Sedan fortsatte Nooshi Dadgostar med att säga att det här EU-valet är ett Ukrainaval, såväl som ett Palestinaval.

– Därför att vi kräver rättvisa för de palestinska barnen, för de palestinska mammorna och papporna som inte kan ge sina barn mat. Det kunde varit mina barn, det kunde varit dina, det är allas våra barn. Älskade barn, sade hon och drog ned talets första applåd.

Hon bedyrade att Vänsterpartiet aldrig kommer att svika de palestinska barnen.

– Vänsterpartiet är det enda svenska parti som i EU-parlamentet konsekvent har röstat för en permanent vapenvila i Gaza. Och vi går till val på att göra mycket mer. Vi kräver rättvisa för de som har fått se sina barn uppeldade i tältläger i Rafah, rättvisa för de Gazabor som hade framtiden framför sig, men som ligger i massgravar med bakbundna händer. Människor, de är människor. Vi kräver rättvisa för varje gång Israel har stoppat hjälpinsatserna från att nå fram. För små barn som Israel har låtit svälta ihjäl. Därför att palestinierna måste få sina liv tillbaka.

Sverige och EU måste med kraft ta avstånd från dessa brott

Hon underströk även att det inte är hon som påstår att Netanyahu ska åtalas, utan att en arresteringsorder har utfärdats från Internationella brottmålsdomstolen.

– Vi välkomnar detta. Det handlar om krigsbrott och brott mot mänskligheten. Sverige och EU måste med kraft ta avstånd från dessa brott. Netanyahu och hans ministrar hör hemma bakom galler.

Hon nämnde även krav på att rikta sanktioner mot enskilda individer som bär ansvar.

– Valet till 9 juni är ett Palestinaval och vi är inte klara förrän vi har ett fritt Palestina.

Därefter lyfte hon de kraftigt höjda matpriserna och att de åker till Bryssel med målet att öka konkurrensen, så att matjättarna (”som Ica”) förhindras att sätta marknaden ur spel. Likaså med krav på att elproduktionen ska bli billigare och för att göra klimatomställningen mer rättvis.

Rösta för att du och dina grannar ska kunna bo bra och till en rimlig hyra

– Rösta för att du och dina grannar ska kunna bo bra och till en rimlig hyra, ska slippa chockhöjda el- och vattenräkningar, och för att jobben ska ge bra löner och villkor. Ring era vänner och grannar, gå tillsammans till röstlokalen, det är viktigt och det spelar roll. Tillsammans kan vi sätta makten på plats och se till att det blir en förändring. För det måste bli en förändring.

Nooshi Dagostar avrundade sitt tal på årets Järvavecka i samma anda som hon inledde det.

– Jag kan inte lova att Vänsterpartiet kan ensamt kan ordna allt, men mina vänner, jag kan lova er, att vi varje dag tillsammans med er kommer göra allt som står i vår makt för att det ska bli så. All eyes on Rafah. Tack.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email