Hus i Husby, lerig mark framför huset.

INSÄNDARE Det blev stressigt förra helgen på Trondheimsgatan 46. Sent på fredagskvällen fick vi ett tips från Norra Järva Stadsdelsråd att byggnadsnämnden i Stockholms stad hade beviljat bygglov för anordnande av två padelbanor på tomten där daghemmet Smultronstället stod en gång tills det brann ner. Bakom vårt hus. Alldeles intill fasaden nedanför våra balkonger där vi har våra sovrum!

Herrarna och damerna i byggnadsnämnden är nog inga sadister, men man förvånas över att det inte verkar ha slagit någon av dem att det vore en synnerligen olämplig placering. Inget ont om dem som spelar padel. Det är säkert kul, men spelet för ett oherrans liv. Man läser ofta rapporter från olika delar av landet om hur störande de är, 20 decibel över accepterat gränsvärde. Höga skarpa smällar och glada och upphetsade vrål. Märkligt att det inte verkar slagit någon av ledamöterna i byggnadsnämnden att den tilltänkta placeringen kunde störa oss som bor här. De kanske inte läser tidningar.

Enligt gällande stadsplan är tomten reserverad för en barnstuga

Eftersom det var helg kom vi inte åt de kommunala handlingarna och trodde besvärstiden höll på att löpa ut. Så det blev bråttom att informera grannarna. De blev bestörta. De förstod. Det bor gamla människor i huset, familjer med småbarn och det finns nattarbetare som behöver sova på dan. Vi snodde ihop ett överklagande och några av grannarna lyckades samla tjugu underskrifter på söndagen. Sedan visade det sig att byggnadsnämnden hade fattat sitt beslut i slutet av januari, så vi hade inte behövt ha fullt så brått. Men det kanske var bra, så blev det gjort. Enligt gällande stadsplan är tomten reserverad för en barnstuga. Men i avvaktan på att man behöver bygga en förskola på tomten skulle bygglovet för padelbanorna gälla i fem år. Fem förstörda år för oss – och såna tillstånd brukar kunna förlängas.

Som hyresgäst är man en smula rättslös

Som hyresgäst är man en smula rättslös.  Man räknas liksom inte. Det är ju hyresvärden som äger huset där man bor. Hyreshus räknas inte riktigt som bostäder utan som affärsverksamhet. Så vi hade inte informerats. Men kommunen hade gett Svenska Bostäder möjlighet att yttra sig. SB är ju numera en bra värd och man tycker ju att det vore deras ansvar och borde ligga i deras intresse att värna om hyresgästernas boendemiljö. Se till att den är sund och trivsam. Men det hade tydligen inte heller fallit Svenska Bostäder in att hyresgästerna skulle vilja ha lugn och ro i sina lägenheter. Så vi skickade även ett brev till SB:s VD och styrelse med vädjan att de ska hjälpa oss att slippa padelbanor vid vårt hus.

Vi har ingenting emot padelbanor, men det finns gott om ställen på Järvafältet och i Husby där de inte skulle störa några boende!      

Mats Leander

Även Oslogatan 32 som just fått stambyte och där folk nu flyttar tillbaka skulle störas av padelbanorna. 

Utanför Trondheimsgatan i Husby.
Print Friendly, PDF & Email