två ordningsvakter leder en man mellan sig uppför en trappa

I en granskning som SVT Stockholm har gjort vittnar tolv ordningsvakter om rasism och övervåld inom bevakningsbranschen. 
– Det är oftast rasister som är ivriga att jobba ute i Rinkeby, säger en av de intervjuade ordningsvakterna.

Majoriteten av de tolv ordningsvakter som SVT pratat med jobbar eller har jobbat på bevakningsbolaget CSG som bland annat ansvarar för bevakningen i tunnelbanan och anlitas av fastighetsbolaget Victoriahem. De menar att det inom CSG råder en tystnadskultur och att övervåld är normaliserat.

2019 avslöjade Nyhetsbyrån Järva att en av CSG:s ordningsvakter som jobbade i Rinkeby var organiserad i högerextrema Nordisk ungdom. CSG:s försäljningschef Jens Klevengård sade då att CSG ”tar avstånd från alla typer av rasism och kommer aldrig acceptera att en medarbetare i sin tjänsteutövning uttrycker sig, alternativt agerar, på ett rasistiskt sätt”.

Annons:

Vissa provocerar medvetet för att få använda mer våld

Men när SVT:s reporter frågar vad som kan krävas för att en person med invandrarbakgrund ska bli attackerad svarar en av ordningsvakterna:
– Mycket lite. Du behöver bara finnas. Det räcker.

Ordningsvakterna i granskningen berättar om hur vissa kollegor medvetet provocerar personer de ingriper mot för att få använda mer våld. Både verbalt och i form av ”varningsslag” med batong. Våldsamma ingripanden är något som man uppmuntrar och skryter med i omklädningsrummet. Genom att rapportera övervåld på ett sätt som rättfärdigar beteendet går det att komma undan med sådant som annars skulle vara brottsligt.

CSG:s vd Pelle Johansson förnekar att rasism och övervåld förekommer bland företagets anställda med motiveringen att det inte är något som finns bland CSG:s värderingar.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email