När Rinkeby United hade avslutning för sitt sommarläger publicerade de en rad bilder på fotbollsklubbens Instagram. De tackade alla barn och ungdomar som deltagit under veckan, och de riktade ett särskilt tack till stadsdelsförvaltningen:
”Och vi vill tacka Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning för absolut ingenting!”

Rinkeby United är en populär och etablerad fotbollsklubb i Järva, som drar storpublik till sina hemmamatcher. I höst kommer laget dessutom att bli rikskändisar, eftersom en dokumentärserie om Rinkeby United håller på att spelas in. Men kommunikationen med stadsdelsförvaltningen fungerar dåligt. ”Ännu en gång har vi fått noll stöd från er när vi försöker göra något för området”, skrev klubben på Instagram

Det brister en hel del i kommunikationen från stadsdelen

Annons:

– Ja, det brister en hel del i kommunikationen från stadsdelen, de uppmanar oss att starta verksamheter, men när man väl står där med allt förberett från vår sida så händer inget alls från deras sida, säger Hazem Achkoudir, tidigare spelare i laget och idag styrelsemedlem för Rinkeby United FC.

Redan i höstas inleddes en dialog med förvaltningen. Klubbledningen hade fått påstötningar från tjänstemännen om att laget borde göra lite mer för de unga i området.
– Planen var att rusta upp vår verksamhet, sätta fart igen efter pandemin. Vi ville ordna spontan drive-in fotboll och skickade in en ansökan.

Klubben hade mejlkontakt med förvaltningen, vissa underlag saknades och deadline för ansökan hade passerat.
– Vi frågade om vi ändå skulle skicka in underlagen och fick veta att det skulle gå bra. Men sedan fick vi avslag med skälet att ansökan kommit in för sent. Det var lite fyrkantigt, man kan tycka att stadsdelen borde sträcka ut en hand.

Rinkeby United gjorde ett nytt försök till hösten. Först fanns det två ansökningstillfällen, men sedan ändrades reglerna till en flytande deadline.
– Men det fick vi inte veta, det kunde väl förvaltningen ha meddelat oss? Vi hänger inte på förvaltningens hemsida varje dag.

Det blev inga pengar den här gången heller

Förvaltningen har föreslagit att klubben ska samarbeta med Framtidens Hus och Rinkeby United har sagt ”absolut”.
– Vi har varit öppna för deras förslag. Men sedan hörde vi inget igen. Nu står det helt still.

Rinkeby United ville i år anordna ett sommarläger för barn och unga. De planerade fyra veckor, inte bara med fotboll utan även cirkelträning och andra aktiviteter.
– Ansökan skickade vi in i tid, det var en massa kriterier vi skulle uppfylla. Vi uppfyllde 14 av 15 kriterier, men det föll på att vi inte haft ordinarie barnverksamhet under föregående år. Men vi är ingen ny förening, vi har funnits i tio år, och dessutom har det varit pandemi.

I juni fick Rinkeby United avslag. Det blev inga pengar den här gången heller. Pengar som skulle ha gått till ungdomarna som skulle leda verksamheten.
– Då gjorde vi ett mini-läger istället. Tre dagar på Knutby BP och avslutning med grill och hoppborg utanför Rinkebyskolan. Vi fick otroligt bra respons från barn och deras föräldrar för mini-lägret. Men de önskade, precis som vi, att det borde pågått under en längre period.

Vi får inga svar och behöver påminna om och om igen

Och allt genomfördes utan något som helst stöd från stadsdelsförvaltningen.
– Ja, Vi har gjort allt vad vi kunnat från vår sida, men det händer ingenting. Vi får inga svar och behöver påminna om och om igen. I slutändan är det de som är tjänstemän och behöver vara de som trycker på och inte tvärtom, säger Hazem Achkoudir.

Han har ett konkret förslag till tjänstemännen.
– Stadsdelsförvaltningen borde samla alla föreningar i området och skapa ett forum där vi kan hjälpas åt för barn och ungdomars bästa.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bilder: Said Ali

Print Friendly, PDF & Email