En pojke som kollar på en karta.
BIld av Ben Kerckx från Pixabay

I samtal om vad som är nationalsporten i Sverige, väljer många mellan ishockey eller fotboll. Men det finns en anledning till att jag menar att orientering faktiskt är den sport som är mest svensk av alla, och den riktiga nationalsporten.  

Orientering är en idrott när man tävlar att springa från en plats till den andra, och till många kontrollpunkter som finns mitt i mellan. Sveriges allemansrätt innebär att orientering är möjligt att genomföra överallt från Luleå till Lund, och all mark mitt i mellan.

Sveriges natur är också en lycka för orienterare. Från Husby Gård till Akalla by sprang orienterare i 2021 när man tävlade i Stockholm Sprint Orientering DM, över hela Järvafältet och mellan höghusen.

Annons:

Alla som vill få godkänt i ämnet idrott måste kunna orientera

Och sist men inte minst är sanningen om att orientering är en av bara tre idrotter som finns med i skolans kursplan för idrott och hälsa (de andra två är simning och dans). Alla som vill få godkänt i det ämnet måste kunna orientera sig i närområdet. Alla som växer upp i Sverige måste alltså pröva orientering, men kan växa upp utan att sparka en fotboll eller slå en hockeypuck. 

Järva har skolor som arbetar med orientering varje år, och har både natur och bostadsområdena i världsklass för orientering. Men trots detta finns det ingen orienteringsförening som är regelbundet verksam i Järvaområdet.

Tills nu. I slutet av augusti startade Kista Sports Club, en förening med 10 olika idrotter, en orienteringssektion. Första träningspasset äger rum måndagen den 11 september. 

Men föreningen planerar inte bara att genomföra orientering som alla andra. Orientering introduceras i Järva med ett koncept som kallas för ORMAR – Orientering, Rörelse och Motion. Mindre fokus är att springa ensam i skogen, och mer fokus ligger på allsidig rörelse och inspiration från andra idrotter. Aktiviteter som vi kallar för lekplatsorientering, när barn måste krypa, klättra eller åka rutschkana för att hitta alla kontroller, eller orientering när man måste springa runt en idrottsplan och använder fotbollar, handbollar eller frisbees på vägen till målet.

Det blir en orienteringssektion som inte fokuserar på tävlingsmomentet

Just nu vill föreningen nå barn födda 2014-2019. Det blir en orienteringssektion som inte fokuserar på tävlingsmomentet från första dagen. Istället ska barnen lära sig orienteringens grunder på ett sätt som är anpassat för barn som inte har tidigare erfarenhet av orientering. 

Kista SC har provat tre träningspass för orientering före uppstarten och intresset har varit stort. Nu satsar föreningen på att bygga upp en orienteringssektion, och nästan 20 barn har anmält sig redan till första passet på måndag. Deltagarna delas in i två åldersgrupper, som har ett träningspass på måndagar. Alla barn och deras vårdnadshavare är också välkomna att äta ett lättare måltid tillsammans i Akalla by i samband med träningen.

Ben Robertson, Kista SC

Alla som vill börja orientering kan kontakta orienteringssektionen på orientering@kistasc.com. Verksamheten är finansierad i år från både stadsdelen och Svenska Orienteringsförbundet och avgiften är 100 kr för resten av 2023. Kostnaden inkluderar maten. 

Print Friendly, PDF & Email