I dag höll föreningsplattformen Järva i samverkan (JIS) öppet hus i lokalerna på Rinkebystråket 84. Föreningsrepresentanter, barn och nyfikna lokalbor kunde till exempel utbyta information om aktiviteter, mingla runt och ta för sig av gratis popcorn och dryck.

En av de medverkande på plats är Sophie Ahlberg från Kosmosklubben, en förening som satsar i Järva för att lära ut programmering till ”tjejer med invandrarbakgrund”.  
– Vi ses här på lördagar, säger Sophie glatt och visar upp en självgående robot som de programmerat.

Sophie Ahlberg.

Vid en bärbar dator alldeles intill får ett barn spela dataspel, ett annat exempel på vad de gör. Frasen ”programmering är framtiden” känns ju något uttjatad, så varför behövs det enligt henne?
– Programmering är viktigt för att det är en del av vår vardag i dag. Mobilen är ett exempel.

Annons:

På övervåningen har just ett informationspass om JIS avslutats med verksamhetschef Georgia ”Gia” Arvanitopoulos Theorin.

Man får lära sig samverkan genom att samverka

Hon berättade bland annat att 17 föreningar som arbetar med barn och unga i Järva i dag är anslutna och att stödet från JIS är utformat för att erbjuda dem en plattform att underlätta samverkan. Det kan vara med att tillgå lokalerna, som de får låna gratis, eller genom ekonomiskt stöd till totalt 30 samverkansprojekt. Varje månad ordnas samverkansmöten och för närvarande arrangeras omkring 72 aktiviteter per vecka, vilket uppdateras i en gemensam aktivitetskalender.
– Föreningarna är hjärtat bakom. Man får lära sig samverkan genom att samverka, sade Gia.

Georgia ”Gia” Arvanitopoulos Theorin och Jonas Rosdahl.

Ett exempel som Gia lyfte fram särskilt var Askebyskolan. De har enskild samverkan och tillsammans med fem föreningar, där exempelvis läxhjälp efter skolan, fritidsaktiviteter och lovaktiviteter ingår.
– Det är ett smörgåsbord som vi kan plocka av och jag tycker att fler skolor borde ta vara på det, sade Louise Kvilekval, utvecklingslärare på Askeby.

Louise Kvilekval.

Till Nyhetsbyrån Järva berättar hon att plattformen möjliggjort en mer meningsfull fritid för barnen, samt särskild föräldra-skola-samverkan.

Till höger om en ramp mitt i lokalen står Kista SC och delar bord med bland annat Rinkeby Folkets Hus. Projektledaren Ben Robertson berättar om idrottsaktiviteten ORMAR som Kista SC startade för bara en månad sedan. De har nu 50 deltagare. Under aktiviteten får barn mellan fyra och nio år lära sig orientering på ett annorlunda sätt.
– Barnen får testa på olika sporter och röra sig kring Akalla by. Det är perfekt eftersom det inte finns några bilar där, säger han.

Det kan också vara ett sätt för Svensk orientering att utveckla sitt föreningsliv

ORMAR är ett samarbete med Svensk orientering och ett försök att få fler barn i Järva intresserade av orientering.
– Det kan också vara ett sätt för Svensk orientering att utveckla sitt föreningsliv, menar Ben.

Ben Robertson.

Ett framtida utbyte med orienteringsklubben i Sundbyberg vore roligt, tycker han.

Enligt sin hemsida vill Gålöstiftelsen som finansierar JIS ”se ett Stockholm där alla unga har chans att nå sina drömmar”. Deras generalsekreterare Jonas Rosdahl fanns på plats och berättade på infomötet att samverkansmodellen kom till på efterfrågan från föreningar i olika delar av Stockholm.
– Samverkansmodellen efterfrågades av föreningar på en träff på Münchenbryggeriet, sade han.

På frågan varför de valde att etablera sig just i Järva svarar han till Nyhetsbyrån Järva att det fanns samarbete med föreningar i Järva sedan tidigare och att de såg behov i området.

David Johansson

Järva i samverkan är en plattform för samverkan mellan ideella föreningar lokalt. Initiativet togs 2020 av Gålöstiftelsen, visionen har skapats med föreningarna. Några av de föreningarna som anslutit sig är DrömStort, Internationella bekantskaper och Processkedjan.

Print Friendly, PDF & Email