Två bilder sammansatta, med Abdillaho och Ebba Busch och Ulf Kristersson.

Abdillahi Osman som undrade varför polisen stoppat honom, inte en, inte två, utan tre dagar i rad. Vad är polisens uppsåt? Samma dag som artikeln publiceras så kallade den nya regeringen till presskonferens.

De står uppradade som en enhet. Deras ledare, den vuxne i rummet, statsminister Kristersson tittar allvarligt in i kameran. Han är medveten om att det har skakat en hel del sedan han tog över. Men nu skulle han tillsammans med sina regeringsvänner visa handlingskraft.

Johan Pehrson, den bufflige liberalen, stod med armarna i kors och kollade nöjt på sin ledare. Jimmie Åkesson log på det där sättet som han numera har all anledning att göra eftersom regeringen går med på i stort sett allting som han föreslår. Ebba Bush hade kollat ut den nya perfekta outfiten för ministrar, sponsrad av Margaux Dietz nya klädkollektion. Presskonferensen handlade om regeringens nya förslag att införa visitationszoner och anonyma vittnen.

Annons:
Annons:

Rättsosäkert säger experter på området om förslagen

Rättsosäkert säger experter på området om förslagen. Kristersson svarade i en intervju efter presskonferensen, att det är dags för Sverige att sluta dalta med experterna. Det påminde om vad den före detta kriminalpolitiska talespersonen för Moderaterna, och nuvarande biståndsministern Johan Forsell, sade i en debatt om gängkriminaliteten. Han sade att oavsett vad kriminologer visar på i sin forskning, är det bra att det är politikerna som i slutändan bestämmer. Det är en bra uppdelning menade moderaten.

Hela tiden kommer Danmark upp som ett föregångsland

Hela tiden kommer Danmark upp som ett föregångsland. Det pratas så mycket om Danmark i de politiska rummen att man undrar om det inte vore på sin plats för politikerna att emigrera till grannen i söder? Det man väljer att bortse ifrån är att man i Danmark inte ser att åtgärderna gett den effekt på kriminaliteten som man hoppats, enligt danska kriminologer.

De svenska kriminologerna Manne Gerell och Janne Flyghed menar också att visitationszoner kan få en motsatt effekt. Det som egentligen handlar om att ha möjlighet att sätta dit gängkriminella, blir i stället en integritetskränkande handling mot oskyldiga människor, likt det Abdillahi råkat ut för i dagarna tre. Det skapar dessutom en misstro och ett missnöje som polisen knappast behöver i sitt arbete.

När Abdillahi blir stoppad av polisen tre dagar i rad är det som en konsekvens av att tonläget skruvats upp av dem som leder det här landet. Är det inte dags för politikerna att förankra sig i verkligheten? Vad vet politikerna om kriminologi och forskning? De vet tydligen mer än experterna på området. Annars hade väl inte Kristersson uttalat sig på det sättet han gjorde i intervjun efter presskonferensen?

Johan Danielsson

Print Friendly, PDF & Email