Ung somalisk man i keps och glasögon. Ser bister ut.

Abdillahi Osman har fått nog. Tre dagar i rad har han blivit stoppad av polisen.
– Jag är så trött på att ständigt bli stoppad. Det har hänt så många gånger under det senaste året, utan anledning.

Första tillfället den här gången var i Rinkeby, vid Knutby bollplan.
– Jag åkte i en bil med en kompis. Polisen stoppade oss och jag var tvungen att visa legitimation. Jag vet inte varför, jag är inte skyldig att visa leg om jag inte är misstänkt för brott eller ser påverkad ut.

Dagen därpå hände det igen. Då inne i stan, vid Odenplan.
– Jag åkte bil med några kompisar, vi var på väg till Mall of Scandinavia för att se matchen mellan England och Frankrike. Matchen hade startat och jag streamade från min mobil. Jag körde inte, utan var passagerare.

Vad gör ni på Odenplan?

Polisen körde upp bredvid dem, kollade in i bilen, bromsade in och körde in bakom. Vid trafikljusen satte de på sirenerna och stoppade bilen.
– Fyra poliser kom till bilen och började ställa en massa frågor. Var bort du? Vad gör ni på Odenplan? Har du haft problem med polisen tidigare?

Killarna fick sitta kvar i bilen och Abdillahi svarade artigt, att ”du kan kolla det, för du tänker väl ändå identifiera vem jag är?”.
– Det gjorde han och såg att jag är ostraffad. Vad är egentligen orsaken till att jag blev stoppad, undrade jag. Beror det på min hudfärg?

Han fick inget svar. ”Vi gör en rutinkoll”, svarade polisen.

– Tredje dagen, så sitter jag som passagerare i en bil på parkeringen utanför Rinkeby Folkets Hus. Motorn är inte på. Det är kallt ute och vi väntar på några vänner. Vi ska in till Folkets Hus där jag arbetar.

Tre dagar i rad, tre olika bilar och tre olika chaufförer

En bil med civila poliser kör in på vändplanen mot Rinkeby centrum. De ser killarna i bilen, och kör in på parkeringen.
– Så fort de såg oss, sade vi att ”nu kommer de”. Och det gjorde de.

Tre tillfällen, tre dagar i rad, tre olika bilar och tre olika chaufförer. Polisen stoppade dem, krävde legitimation och ställde samma frågor varje gång.
– De frågar om jag har haft problem med polisen, och jag svarar nej. Men hädanefter kommer jag att svara annorlunda. Ja, jag har problem med polisen.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email