Maud Nycanders stillbilder från 1980-talet ligger till grund för den hyllade dokumentären Älskade Husby som sändes på SVT 2020. Nu släpps fotoboken Hiphopens barn, om dem som levde för dåtidens subkultur hiphop.
 – Det fanns så otroligt mycket glädje hos dem som levde för musiken och i dansen, det är det som jag minns mest från den tiden, säger Maud Nycander. 

Det var efter kravallerna i Kungsträdgården 1988 – det som kom att kallas Kungsträdgårdskravallerna (vilka även var inspiration till filmen Stockholmsnatt) som festivalen ”10 sista” drog igång. Festivalen startade på initiativ av Fryshuset och pågick under sommarlovets tio sista dagar, för att få ungdomarna att flytta fokus. Det var här, på uppdrag av Gellert Tamas som arbetade på Fryshuset, som Maud Nycander började fotografera de ungdomar som levde för den nya genren som kom att kallas hiphop. 

 – Hiphopen hade precis kommit till Sveriges förorter från New York och det spelades mycket hiphop, folk uppträdde och med tiden visade det sig att jag var på rätt plats och vid rätt tidpunkt för att skildra detta, säger Maud.

Annons:

Maud kom att dokumentera starten av svensk hiphop

Maud kom att dokumentera starten av svensk hiphop. De ungdomar hon fotograferade under slutet av 1980- och början av 1990-talet är de som idag är svensk hiphops pionjärer: Feven, Ken Ring och Rodde bland andra. Utöver hiphopmusiker fotograferade hon även graffitimålare och dansare som alla spenderade tid på Fryshuset. 

 – Det som hände där kom att fortplanta sig i framtiden. Det var en väldigt kreativ plattform, säger Maud.

Maud fotograferade även ungdomar i Stockholms förorter och i stan. Att de drygt trettioåriga bilderna och tillika idén till filmen Älskade Husby kom till liv igen beror på Soledad Alarcón. Soledad, som är uppvuxen i Husby, hörde av sig till Maud eftersom hon saknade bilder på sig själv som ung. 

 – Det var en annan tid, då personer med olika bakgrund och från olika förorter umgicks. Inte som idag när det är så mycket mer segregerat och ett hårdare klimat, säger Maud. 

Boken Hiphopens barn finns tillgänglig från den 9 juni.

Sarah Lindstrand Mboge 
Print Friendly, PDF & Email