Boka två tisdagskvällar i januari. Då sänder SVT en dokumentär i två delar om orten. Det handlar om första generationen unga som växte upp i Husby i början av 1990-talet.

Det är Maud Nycander och Marianne Gustavsson som gjort filmerna om Soledad, Facundo, Bahar, Josselin och Mattias. Kompisarna som hängde på Fryshuset, lyssnade på hiphop och bodde i Husby.

Vi ville göra en film om det tidiga 90-talet, första generationens barn från miljonprogrammet som växte upp till tonåringar. De som då identifierade sig med den nya hiphopkulturen är idag medelålders. Det här är en berättelse om deras liv”, säger Marianne Gustavsson och Maud Nycander i ett pressmeddelande.

Annons:

För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt

Fotografen Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset i början på 1990-talet. Idén till filmen föddes för ett par år sedan när Soledad Alarcón, en av tjejerna från Husby, sökte upp Maud för att titta på bilderna, hon vill visa dem för sin dotter. Det har gått mer än 25 år sedan bilderna togs, och när Soledad bläddrar bland bilderna kommer berättelserna. För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt.

Del 1: Älskade Husby – I skuggan av hiphopen.
Tisdagen den 14 januari, kl 21:00 i SVT1
Del 2: Älskade Husby – Återträffen. Tisdagen 21 januari, kl 21:00 i SVT1

Bilder: Maud Nycander
Print Friendly, PDF & Email
Annons: