En medelåldersman som står i en skolmatsal.

Nu ska alla skolbarn i Järvas kommunala skolor erbjudas frukost.
– Ja, i september började vi erbjuda frukost till eleverna i klass F-3 och efter höstlovet erbjuds hela skolan, säger Hans Ovsjö, rektor på Knutbyskolan i Rinkeby.

Knutbyskolan är en F-6-skola med 340 elever. Varje vardagsmorgon mellan 7.40-8.00 serveras frukost till de 20-tal elever som anmält sig. Sedan serveras lunch mellan 10.30-12 och mellanmål på eftermiddagen.
– Alla får mellanmål, även de i sexan som går på fritidsverksamheten Klubben, men det är inte många sexor som gör det.

I den rödgröna majoritetens budget sattes målet att öka antalet skolor som erbjuder frukost, särskilt i socioekonomiskt svagare områden. Inga extra anslag för frukost finns dock.

Annons:

Kostnaden får vi bära själva, men det här måste prioriteras

– Nej, kostnaden får vi bära själva. Nu går vi mot ett litet underskott i år, på grund av att vi tappat en del elever, tyvärr, men det här måste prioriteras. Vår tidigare grundskolechef var tydlig med att alla Järvas skolor skulle börja servera frukost.

Det var i början på året som rapporter i media kom om att barnen var hungriga när de kom till skolan på måndagarna. Vissa skolor hade till och med infört extra proteinrik mat på fredagarna, så att barnen skulle klara helgen bättre. Då intervjuades flera rektorer i Järva och Hans Ovsjö var en av dem. Då sade han att han hade märkt att skolbarnen åt mer på måndagarna. Redan då var det tal om att införa frukost i skolan.

Men några månader senare skrev han ett debattinlägg i Expressen där han sade precis tvärtom. ”Som rektor i Rinkeby – ett av Sveriges fattigaste områden – har jag inte sett några tecken på att mina elever kommer hungriga till skolan eller att de äter mer än vanligt under skollunchen.” Nu försöker Hans Ovsjö reda ut vad han egentligen menade.

– Jag fick frågan av en journalist på Aftonbladet om hur min bild av situationen i Rinkeby ser ut, och min bild av föräldrarna i Rinkeby är att de tar mycket väl hand om sina barn.

Det var därför han sedan skrev sitt debattinlägg och tog upp andra problem i skolan, som kräver mer ekonomiska resurser och långsiktiga satsningar. Hans Ovsjö är trött på den stigmatiserande bilden av Rinkeby.
– Jag ville vrida tillbaka debatten dit där den borde vara. Så fort det är något elände, så kommer de hit.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email