I fyra hallar i Järvaområdet kan nu killar i åldern 11-20 spela fotboll på fredags- och lördagskvällar. Stockholms stad arrangerar detta i samarbete med lokala föreningar. Det är olika värdlag i respektive hall men tiderna är desamma. Det börjar klockan 19.30 och avslutas klockan 23.00.

I Rinkebyhallen är det Som United som arrangerar fotbollen, i Spånga fotbollshall är det Spånga IS IK och i Tensta sim – och idrottshall har BK Bussenhus ansvaret. Nyhetsbyrån Järva gjorde på lördagskvällen ett besök hos Kista SC i Ärvingehallen.

Den första vi stöter på är Pantelis ”Panda” Alexandridis som närvarar som representant för AIK för att stötta ungdomsledarna från Kista SC.

Annons:

– Jag är här med min kollega från AIK, Rtawi Mecconen, och vi brukar vara domare under matcherna. Det vanliga är att klockan 19.30 till 21.00 kommer de yngre, upp till 16 år och spelar. Efter klockan 21.00 är det de äldre som kan vara upp till 20 år som spelar. Det kan vara 80 – 90 personer som kommer på en kväll, säger Pantelis.

Matcherna spelas i fyra minuter

Det kallas ”Spontanfotboll” och då kan tanken vara att man glider in spontant och spelar. Det uppskattas ändå om man har med ombyteskläder och inneskor för att inte dra in skräp. Att ha med en egen vattenflaska är en bra idé då det inte finns några pengar eller sponsor som bjuder på till exempel saft till spelarna.

De flesta spelarna kommer från Kista, Husby och Akalla

Matcherna spelas i fyra minuter eller kortare om något av lagen gör två mål innan fyra minuter har gått. Efter fyra minuter får ett lag lämna och det vinnande laget möter nästa lag – som den gamla leken ”herre på täppan”. Lagen består oftast av fem spelare. Trots antalet deltagare och det tuffa spelet så håller killarna en god och harmonisk stämning i hallen.

– De flesta spelarna kommer från Kista, Husby och Akalla. Det känns naturligt eftersom fotbollen spelas på flera ställen samtidigt så går man till närmaste hall. Några av spelarna är redan med i något lag men ser vi en talang som inte är med i ett lag kan vi tipsa honom om hur han går vidare för att bli med i ett lag, säger ”Panda”.

Även en reporter som inte är fotbollskunnig kunde se att det var både glädje och tävlingsinstinkt på planen. Ett trevligt sätt att tillbringa en lördagskväll både som spelare och som publik.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email