Folkets Husby är fullsatt på lördagskvällen. På scenen sitter fem unga män; Murre, Simon, Barre, Kadir och Blizzy. De, som kallar sig Husbybarn, berättar om sina karriärer, hur de klarat av steget in i arbetslivet och vågat drömma.

Det är Jobbtorg Unga i Kista som tillsammans med Folkets Husby har ordnat eventet. Det är mest killar i publiken, och det är så det var tänkt.

Idag ville vi bryta lite mot machostilen

Annons:

– Vi har haft event både för tjejer och killar, och för killar har det nästan alltid handlat om fotboll. Idag ville vi bryta lite mot machostilen och prata om kultur istället, säger Daniel Gacas från Jobbtorg Unga.

Först på scen är Murre Gonday och Simon Matiwos, barndomsvännerna som slagit sig in i kulturvärlden och skrivit en pjäs till Stadsteatern, 8 kvadrat, som blivit en publiksuccé. De betonar kraften som finns i Husby och hur viktigt det är att våga.
– Gå utanför sin comfortzon, det är sjukt hur mycket kompetens som finns här, alla här är duktiga, våga sticka ut med din talang, säger Murre Gonday.

De här husen är till för oss, de finns här för er

Simon Matiwos påminner om var de befann sig.
– Vi är i Folkets Husby, utanför finns Stadsteatern och Framtidens Hus. De här husen är till för oss, de finns här för er. Ni kan få jobba med saker ni tycker är kul.

Sedan bjuder de upp två Husbybarn till: Mohamud Barre och Kadir Adan, som tillsammans driver podden The Elders på Youtube. ”De har en fot i kulturen och en i det vanliga arbetslivet”, säger Simon som presentation.

Mohamud Barres resa var inte spikrak. Han är född och uppvuxen i Husby, men flyttade tillbaka till Somalia några år. Han kom tillbaka till Husby i årskurs 8, hade glömt svenska språket och fick på många sätt börja om från början.
– Jag gick i Tensta gymnasium, men kom ut utan slutbetyg. Jag hade tio IG.

Han började jobba på Arlas lager och gjorde det i flera år.
– Men så kände jag att jag inte orkade längre, jag kan mer än så här.

Våra föräldrar tror att utbildning är lösningen på alla problem

Han studerade på folkhögskola, fick gymnasiebetyg, gjorde högskoleprovet och kunde börja studera systemvetenskap på universitetet.
– Jag flyttade till Örebro, det var ganska tufft, fick lära mig disciplin och sköta mig själv.

När han fick sin examen, och började söka jobb, var det inte lätt. ”Våra föräldrar tror att utbildning är lösningen på alla problem”, men han fick inte jobb på en gång.
– Nej, det gäller att ha tålamod, att inte ge upp, säger Barre.
Idag har han jobb, men det dröjde ett år efter examen.

Kadir Adan presenteras som ”mannen bakom mycket som händer i Husby”. Han har spelat in musikvideos, kortfilmer och senast filmen om Jabir, fotbollsspelaren, som spelat en viktig roll för att Västerås spelar i allsvenskan nästa år. Han har fått lära sig det mesta på egen hand, men idag är det annorlunda. Till unga som vill hålla på med film, säger han:
– Kom till Folkets Husby, här finns Danne, här finns .mov, här finns all utrustning. Kom hit, få tips, delta i en workshop, här finns all vägledning du behöver.

De andra är helt klart starstruck, men Hamza är cool

Den sista som bjuds upp på scenen är Hamza Mohamed Abdi, mer känd som rapparen Blizzy. De andra är helt klart starstruck, men Hamza är cool. Han svarar avspänt på deras frågor, som ”när insåg du att du var tung på det här?
– Äh, jag vet inte om jag är det. Jag är bra på många grejer, kanske.

Hamza vill inte riktigt låta sig hyllas, ”äh jag är en vanlig shuno, inget annat”, trots turnéer runt hela landet och även i Norden. Vad var drivet, undrar de andra.
– Jag vet inte, det var bara kul.

Våga misslyckas, det kan inte bli bra på en gång

Avslutningsvis ger de råd till alla unga killar, och de tjejer som också kommit under eventets gång, i publiken.

– Våga tro på din egen dröm, även om det inte är lätt.
– Våga misslyckas, det kan inte bli bra på en gång, men det blir det så småningom. Gå på lust.
– Fråga oss, vi vill ge tillbaka. Det finns mycket här i Husby inom räckhåll, här finns en plattform.
. Min dröm kom när jag var 27, det är för sent, sade många. Men nej, inte för mig.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Massa grabbar som lyssnar i Folkets Husby.
Print Friendly, PDF & Email