Två bandyspelare

Under sportlovets sista dagar får Rinkeby Run förstärkning från Spånga Bromsten Bandy. Nu kan alla få professionell hjälp att bli bättre på att åka skridsko.

I vinter har 4866 åkt skidor och skridskor med Rinkeby Run på kvällar, helger och lov. Rekordet är 5000 deltagartillfällen. Även om det bara är fem dagar kvar på vinter-säsongen så kan det rekordet slås. Sportlovets första dag, i lördags, kom det mer än 200 deltagare på en enda dag.

De flesta av de nästan 5000 skid- och skridskoåkarna är från Järva. För fem år sen var Järvabarnen långt ifrån lika duktiga på att åka skidor som barn från andra delar av staden. Under Olympiafestivalen upptäckte tränarna i Rinkeby Run att det gapet är borta. Nu är barnen från Järva precis lika duktiga skidåkare som barn från andra stadsdelar. 

Annons:

Tre bandy-tränare hakar på under resten av sportlovet

Men de 24 tränarna har inte alls samma kompetens på skridsko. De som kommer och lånar skridskor har på sin höjd fått hjälp att snöra på sig skridskorna och sätta på hjälmen. Tränarna kan inte förmedla kunskap och entusiasm för något de inte själva kan. Därför hakar nu tre bandy-tränare från Spånga Bromsten Bandy på under resten av vinter-säsongen, som slutar på söndag. Spånga Bromsten är bandyklubben som bland annat har bjudit hit det somaliska landslaget till Spånga IP.

En av killarna som är med och lär ut skridskoåkning är Joel Susenbeth. Han började åka skridskor redan när han var tre år.
– Bandy började jag spela när jag var fem, så jag har stått på skridskor mycket de senaste femton åren.

Måste man börja tidigt för att bli bra?
– Nej, inte alls. Man kan nog börja när som helst. Men det är en fördel att vara liten för då är hjärnan som ett oskrivet blad. Den tar till sig det som kommer. Sedan är det en fördel med att vara liten och lätt att det inte gör så ont att ramla.

Vad är ditt roligaste minne som bandyspelare?
– Finalen i en turnering på klassiska Zinkensdamm. Vi mötte Hammarby i kampen om vilket lag som skulle gå vidare till internationellt spel. Det blev ett avgörande på straffar, och vi vann. Det var massor av folk på läktarna. Den näst största publiksiffran jag har spelat inför.

Idag är Järvabarnen är ikapp barnen från andra stadsdelar när det gäller att åka skidor. Tror du det kan bli något liknande på skridsko?
– Ja, varför inte. Vi har en stor skridskoskola där mer än hundra barn lär sig åka skridskor, men där är det få barn från Tensta och Rinkeby. Kanske kan vi få fler att upptäcka hur kul det är med skridsko och bandy, så att de också anmäler sig till nästa års skridskoskola.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

Bilden ovan: Det är Joel Susenbeth som spelar för Spånga Bromsten Bandy i matchen mot Somalia Bandy på Spånga IP 2019. Bilden nedan: Joel tillsammans med lagkompisen Edgar Liljeqvist.

Två killar på skridsko.
Edgar Liljeqvist och Joel Susenbeth, spelar bandy och lär ut hur man åker skridsko.
Print Friendly, PDF & Email