I sju år har Rinkeby Run arrangerat Tensta Rinkeby Grass Run den första söndagen varje måndag. Målet var att inspirera Järvabor i alla åldrar att springa, och att välkomna löpare från andra delar av stan till Järvas fantastiska gräsmattor.
Ett tjugotal löpare från andra delar av staden har kommit, men loppet har inte blivit den mötesplats det var tänkt att bli. Tvärtom har den månatliga tävlingen gjort att Rinkeby Runs löpare springer färre lopp i andra delar av Stockholm och Sverige än vad de annars skulle ha gjort. Klubbens mål är ju att skapa vänskapsband över geografiska, sociala, etniska och religiösa gränser.
Alltså lägger Rinkeby Run ner loppet för att istället resa till fler lopp i andra delar av staden och landet. Det blir alltså fler lopp som tredagarsloppet i Bohuslän och St Olavsloppet mellan Östersund och Trondheim i Norge.
En bidragande orsak är att klubbens ekonomi inte längre tillåter prispengar till segrarna. 2023 års segrare har ännu inte fått sina tiotusen kronor, och kan få vänta länge på dem. Prispengarna har gett stor uppmärksamhet lokalt. Många fotbolls- och basketspelare har sagt att de ska komma för att vinna pengarna, men när det sen är dags för start så står de sällan där. 2022 års totalsegrare, basketspelaren Nehemja Fessehaye, är det mest lysande undantaget.
Det blev drygt 80 lopp på gräset mellan Spånga, Tensta och Rinkeby. Premiärloppet i januari 2017 gick i två decimeter djup snö. Den gången blev det ett moln av snö runt löparna när starten gick. Då arrangerades loppet delvis för att visa arrangörerna av det världsomspännande lördagsloppet Park Run att den här banan på gräset skulle kunna vara en bra bana för ett Park Run Järva.
Nu kommer Park Run i Hagaparken vara ett av de lopp som Rinkeby Run springer oftare. Det loppet startar halv tio varje lördagsmorgon, och precis som Tensta Rinkeby Grass Run är det helt gratis.
Mårten Westberg, RInkeby Run