Bland tjejerna var Johanna Granhällen redan en klar segrare, men bland killarna var det fortfarande ovisst. Jonis Serry, som dominerade totalt fram till i somras, hade ont i halsen, och Janis Constantin, som tog över ledningen efter Jonis, hade ont i foten. Istället stod kampen om slutsegern mellan Mansib Rahman, Nehemja Fessehaye och Mårten Westberg.

Jonis Serry och Janis Constantin ställde upp som tidtagare och fotograf när de ändå var på plats.

På startlinjen såg Nehemja ut som att han skulle ut och jogga en liten tur, klädd
i joggingbyxor, dubbla jackor och vanliga joggingskor. Mansib Rahman hade tunnare tävlingskläder och snabbare skor, men inte som Mårten Westberg (undertecknad) i tights och de senaste tävlingsskorna med karbonstavar i sulan; skorna det sätts världsrekord i. Frågan var om det skulle räcka.

På hundra meters löpning gled Nehemja ifrån med 30 meter

Direkt efter start tog Mansib rygg på Nehemja. Skorna hjälpte nog Mårten, som klarade att hänga med i Nehemjas och Mansibs tempo i nästan en kilometer, men sedan gled de obönhörligen ifrån.

Mansibs taktik var uppenbarligen att ligga i rygg på Nehemja så länge det bara gick. Mansib har en väldigt bra spurt, så där låg hans chans att vinna loppet och därmed slutsegern i Tensta Rinkeby Grass Run 2022.

För fyra år sen kom Mansib tvåa, en poäng från totalsegern och de tiotusen kronorna. Tvåan får ingenting, så den otacksamma placeringen ville Mansib slippa upprepa men idrotten är grym. Efter drygt två kilometer var det som att gummisnodden mellan Mansib och Nehemja gick av. På hundra meters löpning gled Nehemja ifrån med 30 meter. I stället fick Mansib inrikta sig på att behålla den otacksamma andraplatsen.

Nehemjas seger kan ses som en seger för basketen

När Mansib släppt drog Nehemja ner på tempot för att inte riskera något. De här tiotusen kronorna kommer han ha stor användning för, när han före jul åker ner till Grekland för att testspela med någon av klubbarna i divisionen under Europas bästa basketliga.

Nehemjas seger kan ses som en seger för basketen, och särskilt Tensta Basket. Det är ju en av Tensta Baskets spelare som vinner slutsegern i Tensta Rinkeby Grass Run. Men framför allt illustrerar Nehemjas seger att löpning är den rättvisaste av alla sporter. Ingen tränar så mycket och så ofta som Nehemja. Det är därför han vinner. Enbart talang räcker ingenstans.

Johannas seger en seger för alla simmerskor

Om någon tränar mer än Nehemja så är det Johanna Granhällen, som tävlar i simning och löpning. Bland tjejerna var hennes seger klar redan i september. Om Nehemjas seger är en seger för alla basketspelare så är Johannas seger en seger för alla simmerskor.

Kanske finns de som ska utmana Nehemja och Johanna om totalsegern 2023 i någon annan idrott? Kanske i fotboll, boxning eller cricket?

Mårten Westberg

Print Friendly, PDF & Email