Några spelare kämpar om bollen i en fotbollsmatch i en idrottshall.

Efter ett uppehåll är nattfotbollen tillbaka sedan några veckor. I Tenstahallen ansvarar Tenstaflickorna för gruppen med yngre barn och BK Bussenhus för den med äldre ungdomar.
– De äldre är i högstadie- och gymnasieåldern, säger ledaren Ahmed Abdukader.

Klockan är strax efter halv tio på lördagskvällen. Tensta centrum är folktomt, men närmare idrottshallen kommer killar gående från alla håll. Inne i hallen är det bra stämning och ganska snabbt delar killarna upp sig i lag. Fem spelare och en målvakt i varje. Matcherna är korta och superintensiva, fem minuter eller när två mål är gjorda. 

Den här lördagen finns det några fina priser att vinna också. De som gjort flest assist, vunnit Fairplay-priset och gjort det finaste målet belönas med varsin biobiljett.
Till den som gjort flest mål ikväll väntar en tröja signerad av Taha Ali, som var med och vann Allsvenskan med Malmö FF i år.
Taha är uppvuxen i Tensta, och är en av de stora förebilderna för många av killarna.
– Att komma hit och spela i samma hall som äldre killar som nått så högt som till Allsvenskan är såklart otroligt inspirerande för killarna, säger Suhayb Abdullahi, verksamhetsledare från BK Bussenhus.
– Det är tionde året vi kör nattfotbollen här, det är många som passerat under åren, jag spelade själv här när jag var yngre, fortsätter han.

Annons:

Som de har tjatat och frågat när nattfotbollen ska börja igen

Flera av de som hunnit bli några år äldre är ledare och håller koll på tiden, antal mål, vem som gjort det. En av dem är Ahmed Abdukader, som är 20 år och till vardags arbetar i skolan med lågstadiebarn.
– Nattfotbollen är tillbaka efter ett uppehåll, och som de har tjatat och frågat när vi ska börja igen!, säger han.
–Den här aktiviteten är så uppskattad, alla har roligt. De flesta kommer från Järva, men ibland kommer det killar från andra områden också, de kanske hänger med en klasskompis, säger Ahmed Abdukader.

Stämningen är verkligen på topp, det är hetsigt, snabbt och alla ger allt i det korta matcherna. En av killarna får en smäll på knäet, han sätter sig vid sidan och grinar illa i några sekunder innan han kutar in på planen igen.

Mellan två av matcherna berättar Harun och Hammam att de spelar fotboll i lag också.
– Jag spelar i AIK U-19, det är mitt första år där, säger Hammam.

 Hans kompis spelar också U-19, men i Djursholm.
– Tre träningar i veckan och nattfotfoll så ofta jag kan, säger Harun.

Ikväll är det omkring 70 killar som kommit för att lira.
Dessutom tio besökare som tittar på, bland andra Yahye Ahmed som är verksamhetschef på Rädda Barnen. Han berättar om samarbetet mellan Stockholms stad och de olika fotbollsklubbarna och andra föreningar i Järva, och påpekar hur otroligt viktigt det är för att ge ungdomarna en miljö där de trivs och har kul och där det finns  många trygga vuxna. Han menar att det är samma ungdomar som kommer till fritidsgårdarna där bland annat Rädda Barnen arrangerar aktiviteter, och att de kan hitta ännu fler aktiviteter i föreningarnas utbud.
– Jag vill verkligen poängtera, att de olika föreningarnas engagemang är ovärderligt, säger, Yahye Ahmed.


Annika Skarf
Bilder: Fotograf H1Vision

I Tenstahallen håller Tenstaflickorna i nattfotboll för yngre tjejer och killar, 13-15 år, på lördagar klockan 19:30-21:30.
BK Bussenhus håller i verksamheten för de äldre, 15-18 år, på lördagar 21:30-23:30.

Print Friendly, PDF & Email