Två kvinnor framför ett fönster.

Föreningen Nyhetsbyrån Järva var med på en andra omgång av kursen ”Att leda frivilliga i föreningslivet” som hölls i city hos Volontärbyrån. Många nyfikna deltagare från olika föreningar var på plats.

En av föreningarna var Junis, IOGT-NTO:s barnverksamhet, med Malin Allerth och Marie Tallqvist.
 – Vi finns i hela landet och det är barnens organisation. Vi ger möjligheter till roliga och utvecklande fritidsaktiviteter där barnen själva får vara med och bestämma. Verksamheten sker i nykter miljö med engagerade och utbildade ledare. Våra verksamheter bygger på tre ben: solidaritet, demokrati och nykterhet, säger Malin som är verksamhetsutvecklare på Junis.

När skolan och andra fritidsaktiviteter håller stängt har de öppet

Junis har ungefär 180 föreningar runt om i Sverige. Även i Rinkeby har de träffar varje vecka.
– Det är Josef som är Junis ledare där, med stöd av mig. När skolan och andra fritidsaktiviteter håller stängt har de öppet. Det är 30 barn och deras föräldrar som träffas och kör exempelvis inlines, klättrar, vi har även hyrt en hall och sportar och har filmvisningar. Vi har låga avgifter och ofta gratis aktiviteter, säger Malin.

Linnea Dunek

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, var också på plats. De vill påverka vården och samhället för att alla ska ha möjlighet att återhämta sig från psykisk ohälsa.
 – Jag kommer ihåg som barn hur vi på sjuttiotalet lekte lekar sedan en skjutning hade skett ett par kvarter ifrån huset där jag bodde, som då var ett tungt belastat område. Men man hade mycket stöd ifrån samhället på den tiden, säger Linnea Dunek som är ordförande för RSMH i Danderyd.

Det var en tid då alla skulle vara jämlika i samhället, menar Linnea.
 – Man skulle lyfta dem som hade det svårt och man blev extra väl behandlad istället för att de försökte sänka en. Skulle man ha problem då skulle man ha det på 1970-talet, säger hon.

Idag sållar man bort dem som hade fått riktiga jobb på 1970-talet

Hon minns även hur det var på arbetsmarknaden på den tiden. Folk som var periodare, som drack i omgångar och ibland mådde bra, även de fick jobb.
 – Arbetsmarknaden var en annan då, man kunde välja och vraka. Idag kan det vara upp till 700 sökande för en plats. Man sållar bort dem som hade fått riktiga jobb på 1970-talet. De pratar om att folk ska jobba, men många som vill och kan jobba, får inte det.

Linnea Dunek ser att det finns intresse att starta en verksamhet för RSMH i Järva.
 – Jag vet att det är många som har det tungt psykiskt som inte får det stöd de skulle behöva. Man klandrar individen utan att se vilka som har fattat besluten. Många har haft krigstrauman och tvingats att fly från sitt land. Det är många som har ett tungt bagage med sig. De behöver bli lyssnade på för att kunna återhämta sig.

Hos RSMH finns människor med många olika sorters problem, allt från att någon har gått in i väggen till schizofreni och olika neuropsykiatriska funktionsvariationer. 
 – Det vi kan göra i Järva är att sysselsätta långtidsarbetslösa kvinnor som kan söka extratjänster. Vi kan påverka myndigheter och ha möten med politiker och journalister. Vi behöver översättare som kan språk som somaliska, arabiska och persiska. Det är angeläget att vi når ut till folk just i Järva för vi vet att vi behövs där, säger Linnea Dunek.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email