Löparakademin i Tensta samlas två gånger i veckan i Blå huset och tränar i området.
– Alla är välkomna hos oss. Sist på träningen var vi ungefär 20 personer, men vi brukar bli upp till 30 personer, säger Senhit Berhane, en av Löparakademins nya ledare.

Löparakademin är en ideell organisation som arbetar för en jämlik hälsa och har funnits sedan 2009. De tränar bland annat på Spånga IP och de har workshops varannan söndag. Verksamheten finns på flera förorter runt om i Stockholm och i Göteborg. Det  är ett 10-veckors program, som riktar sig till ungdomar mellan 15-16 år, med målet att springa ett gemensamt lopp på 10 km.

Det är gratis att vara med i programmet

Annons:

Det är gratis att vara med i programmet och är igång varje vår- och hösttermin och på somrarna anordnas ett summer bootcamp. Just nu är det pandemi och de följer rekommendationerna, de tränar utomhus och håller avstånd. 

– Jag har alltid intresserat mig av hälsa och välmående, spelat fotboll sen barnsben där intresset för löpning växt fram, säger Senhit Berhane.

Hon pluggar folkhälsoprogrammet på universitetet, och nu arbetar hon ideellt för Löparakademin. 
– Jag får mycket energi från ungdomarna. Själv var mina förebilder de äldre som uppmuntrade mig till att börja träna i fotbollslag. Jag fick mycket support och motivation till att utvecklas. Därför sökte jag denna ledarroll för att vi på löparakademin inspirerar ungdomar till att träna och utvecklas inom löpning för en god välmående. 

Varannan söndag har de workshop med fokus på drömmar och mål genom roliga aktiviteter och avslutar med en gemensam fika.

– Hos oss på Löparakademin i Tensta har vi en skön stämning med engagerade ungdomar och ledare. Jag har fått nya vänner, vi är som en familj som stöttar och pushar varandra och värnar om att alla presterar utifrån sina individuella förutsättningar.

Man mår verkligen både psykiskt och fysiskt bättre när man tränar

Hennes tips och råd till att bli mer fysiskt aktiv är att få in träning som en naturlig del i vardagen och se det som en investering i livet.
– Man mår verkligen både psykiskt och fysiskt bättre när man tränar. Ta för er, våga utmana er själva.  Vi är taggade på att få starta vårt program för vårterminen och ser framemot denna resa tillsammans, säger Senhit Berhane. 

Krista Sirviö

Fakta: Programmet vänder sig till killar och tjejer i årskurs nio. Varje program leds av ideellt engagerade ledare som är med och motiverar och finns vid deltagarnas sida under hela programmets gång. Mentorskapet från ledarna är en viktig del av programmet och ger ungdomarna en naturlig kontakt med vuxna förebilder.

Under tio veckor tränar deltagare och ledare tillsammans inför ett idrottsligt mål som är att genomföra ett 10 kilometerslopp. Ingen tidigare träningsvana krävs, utan man jobbar utefter sina förutsättningar mot sitt eget uppsatta mål. 

Grundare av föreningen är Vandad Assadi, Babak Behdjou, Johan Danielsson, John Laselle och David Lillo. Föreningen har bedrivit ungdomsverksamhet i Rinkeby-Kista stadsdel sedan 2009.
Print Friendly, PDF & Email