Planerna på att flytta KTH:s campus från Kista har väckt kritik på flera håll. Några av de som protesterar är Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva föräldrar och Madeleine Opira, grundare av A Million Minds som skrivit ett gemensamt upprop till KTH:s styrelse. 

– KTH har funnits i Kista i 35 år och levererat många tusen studenter till företagen. Jag förstår inte varför de ska flytta härifrån, det är billigare här än i stan, jag tycker de kunde flytta hela sitt campus hit istället, säger Hagi Farah.

Kungliga tekniska högskolan, KTH, behöver spara pengar och inledde därför i april i år en utredning där ett av förslagen är att Campus Kista flyttas till KTH:s stora campus på Valhallavägen i stan. Även Campus Södertälje kan komma att flyttas.

Annons:

KTH har aktivt jobbat för att nå ut till ungdomar i Järvas skolor

I uppropet skriver Hagi Farah och Madeleine Opira att ”KTH:s närvaro i Kista [är] en viktig pusselbit för samverkan och utveckling och ger en stark signal till flera av områdets potentiella studenter om de möjligheter som finns i att gå den akademiska vägen.”

– Nu när grundskoleresultaten går upp och sju av tio elever härifrån Järva börjar studera på högskola tänkte jag ”wow”. Vi har många framtida medarbetare med olika bakgrund som kan jobba i olika företag i Kista.

Med sina över 1000 IT-företag har Kista kallats Sveriges Silicon Valley, och KTH har aktivt jobbat för att nå ut till ungdomar i Järvas skolor med inspirationsdagar och föreläsningar.

– Drömmen för KTH vore att fler utbildade sig till ingenjörer och att fler förstår de oändliga möjligheter som finns just här. Vi ser fram emot att bjuda in fler skolor på besök nästa termin. Vi har kompetenta lärare, forskare och nära koppling till näringslivet. Framtiden finns i Kista, sade Alexandra Leyton från KTH i en intervju med Nyhetsbyrån Järva 2021.

Det skrämmer mig när KTH säger att de ska flytta

Mohamed Hagi Farah har nyligen besökt Campus Kista och berättar att det ofta är fullt av studenter där, även de som studerar vid andra institutioner använder lokalerna för att plugga.

– Det skrämmer mig när KTH säger att de ska flytta, det kan bli katastrof för området. Snälla, ni sviker våra ungdomar. Vi behöver all hjälp vi kan få nu när det går bra och ungdomarna har framtidstro. Vi behöver KTH, säger Hagi Farah.

I morgon, den 22 november fattar universitetsstyrelsen beslut om framtiden för Campus Kista.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email