Det finns mycket att förlora om KTH flyttar grundutbildningen från Kista. Det säger professor Mikael Östling.
– KTH kommer att förlora i anseende och missa möjligheter till samverkan i detta väldigt snabbt utvecklande område, som Kista är. Här har vi hela it-industrin på armlängds avstånd.
Mikael Östling är forskare och tidigare prorektor på KTH. Han är professor i vad han kallar för chipsteknologi, och har sin forskningsverksamhet i labbet i Kista.
– Det är ett av de förnämsta universitetslabben i norra Europa för chipsteknologi och tillverkningen av halvledare, sådant som vi behöver och kommer att behöva ännu mer i framtiden. Vi står inför den stora elektrifieringen där dessa nya komponenter, som vi är specialister på, kommer att behövas.
Den 22 november sammanträder styrelsen för KTH och då ska styrelsen få förslag på hur de ska spara pengar åt KTH. Det har kommit fram att det finns planer på att flytta hela högskolans grundutbildning från Kista, där runt 2000 studenter studerar idag.
– Vi vet inte hur det förslaget ser ut, men vi har jobbat fram ett underlag som verkligen visar att det inte finns några pengar att tjäna på att flytta från Kista. Det här är våra billigaste lokaler på KTH, man kan och bör flytta hit fler KTH-verksamheter och få än nu större impact för framtiden tillsammans med hela industriklustret som finns här, säger Mikael Östling.
– De har inte förstått någonting, fullständigt okunnigt, citera mig gärna på det. Man kan inte ha ett labb, om man inte har en intellektuell miljö omkring det. Man kan inte ha ett labb om det inte finns studenter runt det. Det är inte ett labb, det är en miljö, och den kräver en viss storlek, man måste ha en kritisk massa.
KTH har funnits i Kista sedan 1987 och Mikael Östling har varit med från start.
– Det fanns en väldigt bra grund till att vi flyttade hit en gång i tiden och vi har utvecklats i denna relevanta miljö, som dessutom har bidragit väldigt starkt till KTH:s framgångar när det gäller position i världsrankingen.
Han menar att de som tror att en flytt är lösningen inte har analyserat vilken vikt KTH:s verksamhet har givit KTH, och samhället i övrigt, genom att vara i Kista. Istället borde verksamheten utvecklas med en satsning på vidareutbildning.
– Kista är en perfekt miljö för ”lifelong learning”. Om vi skapade något gemensamt med företagen som Ericsson och IBM, där vi kan kombinera yrkesverksamma med studenter, så att vi får meningsutbytet vi behöver.
Trots allt är Mikael Östling optimist inför beslutet den 22 november.
– Jag är förhoppningsfull, det är för stora förluster att flytta härifrån.
I en korridor sitter tre studenter och pluggar datateknik. De har hört pratet om att KTH kanske ska flytta.
– Jag tycker det är tråkigt att de ens funderar på att flytta. Campus i stan är fullt som det är, där finns sällan ställen att sitta och plugga på, säger Ali Kazimov.
– Känslan här i Kista är också mer familjär, man känner igen andra studenter och det är kul, säger Ratimir Ernman.
Både Ali och Ratimir bor norr om stan och Kista passar perfekt. Adalet Adiljan har flyttat till Kista just på grund av KTH.
– Jag har flyttat hit till Kista just för att jag har hört att det finns många möjligheter att nätverka här med alla it-företag. Här finns möjligheter för oss högskolestundeter i datateknik att hitta jobb väldigt tidigt och knyta kontakter här, säger hon.
Kerstin Gustafsson Figueroa