man står framför presentationsskärm
Christer Fuglesang.

På torsdagseftermiddagen hölls rymdeventet ”Space Rendezvous” i Kista anordnat av KTH Rymdcenter och Visit Kista. På programmet stod bland annat presentationer av aktuell forskning inom rymdelektronik och kosmisk strålning, samt mingel med branschaktiva företag, forskare och servering av rymdtårta.

Rymdeventet som lockade omkring 150 personer till KTH:s lokaler på Kistagången 16 var det andra ”Space Rendezvous” i ordningen, det första hölls i slutet av april och innehöll bland annat ett panelsamtal på temat hur främja svenska rymdstart-ups?

man visar rymdpresentation på skärm
Jan Andersson.

En av de som föreläste på evenemanget i går var Jan Andersson, ingenjörsdirektör på göteborgsbaserade Frontgrade Gaisler, vars processorer används i flera kända rymdprojekt. Han berättade att ”varje region” i världen för närvarande utvecklar rymdprocessorer.
– Särskilt Sverige är ledande i utvecklingen inom datorer för rymden, sade han.

Annons:

Även chefen för KTH Rymdcenter fanns på plats, astronauten Christer Fuglesang. Med hjälp av bilder och text som visades på den stora skärmen bakom honom berättade han om centrets olika aktiviteter. Omkring 90 forskare är exempelvis involverade i ett 30-tal rymdrelaterade projekt, de driver ett rymdteknologiskt labb och stöttar start up-företag, men håller också i utbildningar.
– Rymdstudier handlar om mycket mer än att studera stjärnor, sade han och beskrev att även teknologi som används i rymden, studier av jorden och överlevnadsvillkor på andra planeter ingår i forskningsområdet.

Efter att tre doktorander från KTH presenterat sin ambitiösa forskning om gammastrålningens påverkan på 4H-SiC bipolära transistorer och växelriktare, avancerad pålitlighet inom SRAM-FPGA och strålningshärdiga NEM-reläer var det dags för fikapaus med rymdtårta.

man som tittar in i kameran
Marco Giertz.

Arrangören Marco Giertz, vd på Visit Kista, berättade för Nyhetsbyrån Järva om varför de ser ett värde av att anordna rymdträffar.
– Kista är internationellt känt inom den här teknologin, vilket inte alla känner till, konstaterade han.

Rymdeventen, och Visit Kista, fungerar som en slags brygga mellan den inre, ofta osynliga, utvecklingen som pågår i området till de som kanske inte är lika insatta. Marco berättade hur Elektrumlaboratoriet, som startade i Kista för 30 år sedan, har kommit att bli en grogrund för elektronikforskning i världsklass. Närheten till olika företag och branscher inom tech, i kombination med utbildning, gör det till ett unikt nav i Sverige.

Efter fikapausen föreläste bland andra representanter från SAAB, Institutet för Rymdfysik i Uppsala, samt Low Noise Factory. Det visades även en miniutställning och presentation med vinnarna av KTH Rymdcenters pris för bästa examensarbeten 2023. Maheen Arfan och Isabelle Bonnier, som vunnit på grundnivå för ”Electric propulsion of satellites as an alternative for implementation of a sunshade system” och Tove Ågrens ”Inverse Uncertainty Quantification for Sounding Rocket Dispersion” vinnare på avancerad nivå, svarade på frågor.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email