Under helgen var det matmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Tusentals besökare hade lockats dit för att prova mat av många sorter, allt ifrån fine dining till street food. Bland utställarna fanns Khadija Mohamud, känd som Khadijas Kitchen på Instagram, som var där för att presentera sin nyutgivna andra kokbok: Smaker från Afrika.

  – Jag hade inte förväntat mig så mycket människor, jag är så tacksam och glad att vara här. Jag har stått på scenen och berättat om mitt arbete. Det är en otrolig känsla att se myllret av människor, säger Khadija Mohamud.

Jag älskade verkligen att laga mat med min mamma

Khadija Mohamud bor i Järva och driver bloggen och instagramkontot Khadijas kitchen där hon delar med sig av mat från hela världen, särskilt med fokus på rätter från Afrika. Hennes kärlek till mat kom tidigt och redan som nioåring delade hon ansvaret för all matlagning i sin stora familj tillsammans med mamma.

 – Jag älskade verkligen att laga mat med min mamma och hon är min inspiration. När mina småsyskon var ute och lekte på gården var jag i köket. I den nya boken har jag hämtat inspiration från mitt tidigare arbete inom vården. Under lunchrasterna kändes dofterna från olika kryddor som berbere och doften av thai, indiska och gambianska kryddor när personalen värmde sina matlådor. Jag är otroligt tacksam för att ha lärt av det och det var en av de bästa tiderna. 

Den nysläppta kokboken har recept från olika länder i Afrika. Khadija Mohamud vill att fler ska upptäcka den fantastiska mat som kommer ifrån denna kontinents olika kök. 

 – Jag presenterar ett femtiotal smakrika recept och många kan vara svåra att hitta i kokböcker på svenska. Det finns rätter som jollof rice, gambianska kycklinggrytan med jordnötssmör, domoda och shakshuka, tomaträtt med ägg,  bland annat. Det ska vara lätt för alla åldrar att laga min mat och framförallt vill jag att unga ska bli inspirerade. Min nya bok är bredare och med mer kryddor än den första boken. Jag vill att folk ska våga prova någon ny krydda och få en ny smakupplevelse. Nu vill jag göra ännu fler kokböcker.

Hennes tips och råd till unga är att göra det man älskar.

 – Sätt ditt mål och ge inte upp även om det tar några år att nå det.. Oavsett vad du gör så våga vara dig själv till hundra procent för möjligheterna finns. 

Den första boken var Khadijas Kök: Recept från Östafrika. Hon blev den populära matinfluensern som tidigt fick ett stort genomslag på sociala medier och ökade snabbt i popularitet efter att ha deltagit i Matbloggspriset som väckte stort uppseende.

Krista Sirviö

 

Print Friendly, PDF & Email