Det var fullsatt i salen på Space nära Sergels Torg och förväntningarna på evenemanget var skyhöga. Runt 400 personer hade kommit för att lyssna på elva tävlande poeter när de framförde sina verk. Två av Järvas poeter, Allan Ahmad och Ayub Hussein från Kista, kom tvåa och trea, men det blev poeten Zeinab som vann deltävlingen.

Juryn bestod av bland annat Nora Khalil, Bilan Osman, Sarah Ameziane, Jamkid och Naod. Kvällens konferencier var Youtubern MUBBZ. 

En av deltagarna var Sheyma Isse är född och uppväxt i Rinkeby, men bor numera i Sköndal. Hon pluggar på yrkeshögskolan Hyper Island med inriktning mot grafisk design.
 – Jag är jättenervös men jag är här för att ha kul. Jag har hållit på med Spoken Word ett bra tag och mina två texter handlar om inre struggles, om att vara mer autentisk samt att det är jobbigt att ha en mask och en fasad utåt. Det andra framträdandet handlar om kärleken till min mamma, säger Sheyma.

Poesitävlingen etablerades 2015

Ayub Hussein från Kista framträdde med två texter.
 – Mina texter handlar om psykisk ohälsa, sociala problem, integration och är politiska. Jag ser framemot att framföra mina dikter, är väldigt taggad, säger Ayub Hussein innan sitt framträdande. Dikterna heter Du gamla Du fria och Drömmarnas trädgård. Många är rädda för att säga vad de tycker men man måste kunna använda rätten till yttrandefriheten. Poesi är det jag gör och inte vem jag är, jag vill få fram ett budskap. När ska dödsskjutningarna sluta och när får vi se våra orter blomstra igen?

Som representant för Stockholm kommer vi att se Zeinab.

Han säger att man måste satsa på barnen så att de blir och är välutbildade. 
 – Det enda vi kan göra för att komma undan förtryck är genom ekonomisk makt. Mitt mål är att bli en framgångsrik entreprenör och kunna anställa folk från förorten. Min andra dikt handlar om de många utmaningar vi går igenom i samhället och all press. Just nu mår jag bättre och jag vill hålla fast i de små sakerna i livet, så psykisk hälsa är viktigt och jag är öppen om det. För jag vet att morgon blir allt bättre, säger han. 

Poesitävlingen etablerades 2015 och det kom att bli ”Ortens bästa poet”. Tävlingen hölls årligen, med sin sista upplaga 2018. Finalen av tävlingen hölls varje år i Rinkeby Ungdomens hus – en sporthall med läktare som kläddes om till en konsertlokal under två dagar i slutet på varje år och drog mellan 4000 – 5000 publikdeltagare över två dagar.

Under hösten pågår deltävlingar om Ortens bästa poet över hela Sverige. Finalen äger rum i Örebro den 11 december. 

Krista Sirviö

 

Print Friendly, PDF & Email