en park som dekorerats med en ljusfontän i blå och varma färger

I år ser det ut som att Kista får lite extra medel till julbelysningen, ja åtminstone i de annars kvällstid så ödsliga kontorslandskapen öster om gallerian. Nyhetsbyrån Järva har utforskat några av de platser som Kista Galleria och The Kloud lyser upp i vintertid.

I ett inlägg på Kista Gallerias Instagram publicerades tidigare i veckan ett klipp med bilder och information under parollen ”All lights on Kista”. Där framgår bland annat hur träd i och nära Grönlandsparken förgyllts med ljusslingor, hur en fontän fyllts med ljusbollar och hur olika räcken eller husfasader ljusdekorerats.

husfasad med neondekoration i olika färger

Enligt The Klouds inlägg om samma satsning är det Citycon (fastighetsägare av Kista galleria) tillsammans med The Kloud som står bakom att delar av Kista pryds med – enligt gallerian – ”klimatsmarta LED-lampor”.

Annons:

Med tanke på hur få bostäder som finns i denna del av Kista kan en fråga sig hur klimatsmart det är?

När Nyhetsbyrån Järva gjorde ett besök kvällstid i området var i och för sig inte alla platsers belysning på, men med tanke på hur få bostäder som finns i just denna del av Kista kan en fråga sig hur klimatsmart det är?

trädstammar och kronor utsmyckade med olika ljusdekorationer

I ett av inläggen finns även en karta med de platser som utsmyckats uppmärkta. Enklast är dock att utgå från gångbron över Hanstavägen, den närmast galleriautgången vid Apoteket (nära McDonalds) och följa den upp mot Järvaskolan. Lyktstolparna längs gång- och cykelbanan är där invirade i ljusslingor och i krysset uppe vid Grönlandsgatan har de höga tallstammarna pyntats så att blickarna lyfts mot trädkronorna. Mellan topparna hänger sedan tidigare trådar och vit belysning med fågelform.

I Grönlandsparken finns en ljusfontän som ”forsar” i varma och blå färger

Om du följer Grönlandsgatan högerut mot Grönlandsparken finns fler träd och lyktstolpar utsmyckade på liknande vis. När du nått Kistagången möts du först av de blåa neonljusen i hexagonform (som finns där året runt) och på andra sidan pockar de rikligt slingade grenarna i trädallén på hörnet av parken på uppmärksamheten. Inne i själva parken finns bland annat en ljusfontän som ”forsar” i varma och blå färger.

”Ljuspromenaden” upphör inte där utan fortsätter (avsiktligt eller ej) på och nära det som i somras gick under namnet Plåtparken. Ovanpå de färgglada containrarna står nu flera julgranar och längs med väggarna hänger lampslingor i olika färger. När snön samtidigt singlar ned blir det riktigt stämningsfullt, men någonstans känns det ändå som att en isbana med utlåning av skridskor och/eller tillgång till olika vinteraktiviteter saknas. Då hade de omgivande planytorna, Grönlandsparken och julpyntet getts mer rättvisa.

Ett lite mer urbant upplägg och ett vinteröppet Plåtparken skulle som jämförelse känns mer intressant som destination än motsvarande yta i exempelvis Kungsan. En populär foodtruck finns trots allt redan i krokarna, så varför inte nyttja Grönlandsparken och Kista Innovation Park som vinterattraktion fullt ut? Julbelysningen som den är utformad nu bidrar absolut till en trevligare känsla, men vem som är tänkt att njuta av den i denna del av Kista känns långt ifrån självklart.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email