Järva tjejgrupp är en av Röda Korsets Ungdomsförbunds många verksamheter, som startade tidigare i år. 
 – Syftet är att unga tjejer i Järva ska ha en meningsfull fritid. Vi finns där för tjejer genom att ordna aktiviteter, ha diskussioner kring olika ämnen med mera, säger Iman Ahmed, som ansvarar för gruppen.

Gruppen är ganska ny och de har endast hunnit med att ha kick-off och filmkvällar, och så samarbetet med ”Segelfartyget Ellen. Men redan nu är det klart att de kommer att segla med Ellen även nästa år.

 – Alla tjejer var jätteglada och det var väldigt uppskattat att få segla. Ingen hade seglat tidigare och några få var rädda för att segla och även jag. Men det gick jättebra och vi känner oss taggade inför nästa segling.

Det var en skön upplevelse

De åkte från Rinkeby till Beckholmen där tog de båten. Sedan seglade de ut på öppet hav.

– Det var soligt och det blåste lite på slutet. Men det var en stor båt och alla vill jättegärna åka igen. Det var en skön upplevelse, säger hon.

Iman Ahmed är snart 18 år och bor i Rinkeby och går sista året i gymnasiet. Nu håller hon och tjejerna på och planerar flera samarbeten med föreningar och verksamheter som har samma mål.

 – Jag har länge sett ett behov av aktiviteter för tjejer i Järva, då det oftast är killar på ungdomsgårdarna. Jag jobbade hos Röda Korsets Ungdomsförbund i oktober 2021 och berättade för dem att jag ville starta en tjejgrupp. De hjälpte mig med resurser, men även hur jag skulle gå tillväga.

Just nu är de ungefär 13 tjejer i gruppen och de kommer finnas i en lokal i Folkets Hus senare i höst.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email