Byggnaden Husbybadet utifrån.

INSÄNDARE Husbybadet kan inte tillåtas rosta bort utan att det finns en plan för framtiden. Ben Robertson märker hur listan med fel i badet blir allt längre och fruktar att badet går mot en långsamt död.

Husbybadet är en av få platser i Järva som är en turistattraktion. Varje vecka tar Järvaborna och många från andra områden sig dit för åka vattenrutschkanor och utforska äventyrsbadet. Jag märker detta när jag går dit på helgerna och jag ser en familj som blir chockad över att få veta att de borde ha förbokat sitt besök. Så populärt är Husbybadet!

Men Husbybadet har länge varit en hotad byggnad. SVT:s rapport från 2019 visar att infrastrukturen i Husbybadet är i så dåligt skick att badet snart kan vara på väg mot slutet. Politikerna tror att de växande reparationskostnaderna sannolikt kommer att bli värre, och att det slutgiltiga beslutet att stänga Husbybadet kan komma detta decennium.

Att simma ute i 29 grader varmt vatten medan snön föll var en fantastisk upplevelse 

Jag besöker Husbybadet ofta och blev förvånad och imponerad över ett renoveringsarbete som gjorts under sommaren. Detta var för att permanent stänga av utomhusdelen av bassängen. Ingången/utgången till denna tysta utomhusdel var igenkaklad. Jag sörjer förlusten av denna lyx, att simma ute i 29 grader varmt vatten medan snön föll var en fantastisk upplevelse. Men det är en lyx och att stänga av utomhusområdet kommer att vara ett smart sätt att spara energikostnader inför vintern och därmed bidra till att sänka Husbybadets driftskostnader.

Men näst intill den igenkaklade ingången finns det en öppen dörr. Varför? För att ventilationen inne i Husbybadet är så dålig att personalen öppnar dörrarna utåt för att låta luften cirkulera. Detta är fallet även när solen går ner och den svala brisen räcker för att ge vattnet en distinkt kyla. Om energibesparing var tanken bakom att stänga utomhusområdet, motverkar de öppna dörrarna detta.

I takt med att listan med fel fortsätter att växa sjunker Husbybadet allt längre

Detta ventilationsproblem är inte nytt. Inte heller den flisiga färgen på trapporna eller de trasiga signalerna vid rutschkanorna. Efter sommarrenoveringen finns ingen ångbastu och vildforsen är stängd, utan besked när de öppnar igen. Ett rapporterat fel om ett farligt starkt sug i barnbassängen rapporterades till personalen, men bassängen förblev öppen dagen efter utan reparation.

I takt med att listan med fel fortsätter att växa sjunker Husbybadet allt längre ner mot botten på prioriteringslistan för att underhålla. I takt med att problemen ökar i mängd blir det svåra beslutet att stänga poolen lättare när den tiden kommer.

Husbybadet kan inte tillåtas rosta bort utan att vi har en plan för framtiden

Att stänga Husbybadet kan vara ett sorgligt, men nödvändigt beslut. Men vad kommer att ersätta badet? Kommer ett nytt bad? På samma mark eller en ny plats? Om det troliga resultatet är att badet stängs (badet öppnade 1999) är på gång, vem diskuterar alternativen? Varför var frågan inte aktuell i valet? Nästa val kan det vara för sent.

Husbybadet kan inte tillåtas rosta bort utan att vi har en plan för framtiden. Det är en resurs som inte bara är populär utan som också har varit avgörande för att öka antalet ungdomar i Järva som faktiskt kan simma Det hålls massor av simlektioner i badet varje vecka. Det är viktigt för vårt samhälle att ha en sådan källa till glädje, och som dessutom bidrar till ökad simkunnighet.

Husbybadet var en gång ett tropiskt paradis, en pärla i utkanten av staden. Nu tappar de tropiska växterna på äventyrsbadet sina blad och antalet minskar med varje kommande år. Kommer vi att ha en ersättare innan sista bladet fälls?

Ben Robertson

Vatten i en simbassäng
Print Friendly, PDF & Email