Kista bibliotek är en av arbetsplatserna som tar emot sommarjobbare i år.
– Det är mycket planering för att ge dem variation i jobbet. Det kan bli lite rutin, säger bibliotekarien Samira Youness.

I år planerades 1100 sommarjobb till ungdomarna i Rinkeby-Kista och 900 sommarjobb till ungdomarna i Spånga-Tensta. I Rinkeby-Kista sökte 1500 ungdomar sommarjobb, och i Spånga-Tensta sökte 1200 stycken. Det förbereddes alltså jobb för ungefär tre fjärdedelar av de sökande.

Några av ungdomarna som fick sommarjobb i år är Sabrin Hassan, Zeinab Abedali, Anita Ali Asgar och Shadiya Abdi. Alla jobbar de på Kista bibliotek.

– Det är inte helt som jag tänkte mig. Jag tänkte mig ett jobb med mer tempo, säger Sabrin Hassan.

Skönt med lugnet

Både Anita Ali Asgar och Shadiya Abdi tycker att det är skönt med lugnet. Det är deras andra vecka på jobbet, och dagens uppgift är att märka barnböcker med klisterlappar på Rinkeby bibliotek. Tidigare har de ordnat barnaktiviteter, högläst och pysslat.

Samira Youness, som handleder ungdomarna, arbetar för att ge dem variation i arbetet.
– De får arbeta med biblioteksuppgifter, men eftersom det är sommar ska de också vara ute på torgen och jobba med barn.

Alla har de tidigare erfarenheter av sommarjobb. Bland annat har ungdomarna arbetat på Järvabadet, i Blå huset, på Tensta sim- och idrottshall, och Sjöhistoriska museet. Ingen av dem har varit med om att bli utan sommarjobb när de sökt.

En framtid som bibliotekarie lockar inte riktigt, vare sig för Anita Ali Asgar eller Sabrin Hassan. Sabrin Hassan vill istället plugga till psykolog i framtiden.

Anita Ali Asgar vill helst arbeta med fysik och matematik.
­– Jag skulle kunna trivas som bibliotekarie, men det är inte vad jag är intresserad av.

Maria Bodin

Sabrin Hassan har fått sommarjobbet hon önskade sig. Tidigare har hon jobbat i Blå huset och på Järvabadet.

Anita Ali Asgari, 17 år, har tidigare sommarjobbat på Sjöhistoriska museet.

 

 

Print Friendly, PDF & Email