två tjejer i gula västar med texten sommarjobb

I Rinkeby-Kista har 1500 ungdomar sökt sommarjobb, och förvaltningen planerar 1100 feriejobb för hela året. Likadant i Spånga-Tensta; 1200 söker och 900 planeras. En stor del av ungdomarna verkar bli utan arbete i sommar.

Under de två senaste åren var det pandemin som var skälet till att inte alla kunde få sommarjobb. Förvaltningen kunde inte ta emot ungdomar inom barnomsorgen eller äldreomsorgen.

– Men nu är pandemin över, förvaltningen kan ta emot ungdomar som vill arbeta och stadsdelen har pengar. Vi ska inte betala tillbaka pengar i år igen. Varför kan inte alla få sommarjobb, frågade Mohamed Hagi Farah vid Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnds möte på torsdagskvällen.

Alla ska erbjudas plats

Frågor om sommarjobb ställdes även på nämndmötet i Spånga-Tensta. Ansvarig chef Abdi-Nur Isse svarade att cirka 1200 ungdomar har sökt.
– Målet är att anställa 900 och nu har redan 800-850 stycken anställts, sade Abdi-Nur Isse.

Rashid Mohammed, nämndens vice ordförande, V, tyckte det var glädjande att det är så många som söker jobb.
– Men bara 900 erbjuds jobb och det tycker vi är alldeles för lite. Alla ska erbjudas plats. Det är en viktig målgrupp och för många är det deras första jobb och första lön.

Ordföranden i Spånga-Tensta, Annika Friberg sade att det är alltid fler sökande än vad de kan erbjuda.
 – På grund av tidigare erfarenheter vet vi att en del hittar andra jobb och tackar nej till sina platser. Och en hög andel har erbjudits sommarjobb av förvaltningen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email