En barnmorska lyssnar med tratt på en gravid mage

Den senaste veckan har 41 av 75 aktiva barnmorskor på Danderyds sjukhus sagt upp sig (ytterligare 22 anställda är sjukskrivna eller föräldralediga). En av dem är Soledad Alarcon som i dokumentären Älskade Husby berättade om sitt liv och drömmen om att arbeta som barnmorska. Det här är hennes vittnesmål.

När barnmorskor talar om barnmorskeflykten, speciellt bland de med erfarenhet, talar politiker om satsningar som vi inte har sett. De talar om att fler barnmorskor ska utbildas och få sin utbildning betald, utan att nämna att nyfärdiga barnmorskor med bara några års erfarenhet som sjuksköterskor får gå ner i lön. De nämner inte heller att det råder brist på praktikplatser, vem ska lära upp dessa nya barnmorskor?

Många studenter blir avskräckta över arbetsbelastningen och söker sig inte ens till förlossningen där få orkar arbeta heltid, allra minst om du har småbarn eller är ensamstående. Att arbeta ett helt liv och pensionera sig på förlossningen är så ovanligt att jag kan räkna dessa barnmorskor med en hand.

De nämner inte alla avvikelserapporter och att chefer inte kan ta ansvar för patientsäkerheten

När barnmorskor talar om arbetsmiljö talar politiker om hur nöjda de födande är och hur olika vårdparametrar har förbättrats, utan att nämna hur induktioner och kejsarsnitt ökar pga förlossningsrädsla. De nämner inte alla avvikelserapporter och att chefer inte kan ta ansvar för patientsäkerheten. Fler föräldrar väljer att polisanmäla för vållande till kroppsskada eller vållande till annans död vid vårdskador. Med rådande patientsäkerheten riskerar barnmorskor böter och i värsta fall fängelse.

När barnmorskor talar om att vi inte får rast och får göra avkall på basala behov som toalettbesök och mat skojar de om att man inte kan planera förlossningsvården och att de ibland uppstår peakar. Sommaren är en peak som varje år kräver mellan 450-600 extrapass bara på Danderyds sjukhus förlossning. 8 av 10 kvinnor får föda på vald förlossningsklinik endast för att det inte går att hänvisa omföderskor eller långt gångna kvinnor utomläns.

Till och med tas renoverade lokaler upp som en vidtagen åtgärd för att förbättra arbetsmiljön av politiker utan att nämna att man förhalar att öppna upp St:Görans förlossningsavdelning. När barnmorskor talar om olika vårdalternativ inom förlossningsvården talar politiker om hur farligt det är att föda, utan att utöka resurser och möjliggöra att en barnmorska får ta hand om en kvinna i aktivt värkarbete trots evidens.

Mitt yrke ÄR fantastiskt, men nuvarande arbetsförhållanden är katastrofala

Och till sist talar politiker om hur duktiga vi är och vilket fantastiskt yrke vi har.

Till ansvariga politiker, jag har 18 år på golvet. Jag får så mycket kärlek av paren som föder och mina fantastiska kollegor. Mitt yrke ÄR fantastiskt, men nuvarande arbetsförhållanden är katastrofala. Och kan ni tänka er, knappt en respons från Svenonius som kan tänka sig att utbetala någon extra krona och en VD som hävdar att förlossningsvården fungerar bra trots att en krisgrupp har upprättats.

För alla gånger jag inte har mäktat med fast jag har sprungit och gjort mitt bästa. För alla kollegor som slutat/sjukskrivit sig för att de inte har orkat med.

Nu överlämnar jag ansvaret för förlossningsvården till beslutsfattare. Hur länge kommer era ursäkter att räcka?

Soledad Alarcon
Print Friendly, PDF & Email
Annons: