I sin bok Svart historia berättar journalisten och författaren Amat Levin om en historia som blivit glömd. Om hur den afrikanska historien och diasporan skildrats av den västerländska rösten. I Tensta bibliotek hölls ett författarsamtal om boken.

Historien om drottningen Njinga, den karibiska frihetskampen och riket Kush är bara en bråkdel av det Amat Levin skriver om i sin bok Svart historia. Han berättade hur startskottet för boken började med ett instagram-konto han startade för drygt fyra år sedan och döpte till Svart historia. Kontot växte snabbt och har idag över 80 000 följare. 

– Det jag ville med kontot var att bredda bilden om Afrika och dess historia och att väcka en medvetenhet om den afrikanska diasporan, sade Amar Levin. 

I takt med att kontot blev mer och mer uppmärksammat, beslöt han att ta idén vidare och skriva en bok, som fick just namnet Svart historia. Han började skriva sin bok under 2021 och släppte den redan under våren 2022. Sedan dess har boken blivit hyllad och i Tensta bibliotek hölls ett författarsamtal mellan honom och musikern Omar Abdirizak om hans verk. 

Jag skrapar bara på ytan

– Syftet med boken är inte att berätta allt, utan jag skrapar bara på ytan. I skolan fick jag inte lära mig något om svart eller afrikansk historia. Jag vill uppmärksamma något som blivit försummat.

Amat Levin poängterade att han inte är historiker, utan att han är en journalist och djupdyker bara i en bråkdel av det som hänt. I slutet av varje kapitel hänvisar han en lista till andra källor med information om man vill veta mer. 

Många som har läst boken kommer fram till honom och vill dela med sig av sina upplevelser.
 – Många känner skam för att det inte har vetat, eller fått lära sig något, om den svarta historien i skolan. Men ur det väcks en nyfikenhet. 

Jag hade ett konstant dåligt samvete eftersom jag inte fick med allt

Vilka utmaningar stötte du på när du skrev boken?

– Den största utmaningen var just urvalet. Jag hade ett konstant dåligt samvete eftersom jag inte fick med allt. Det finns så oerhört mycket mer som jag vill lyfta, men som rent fysiskt inte fick plats i min bok. Ibland när jag gör sådana här samtal så kommer det fram folk och undrar varför jag inte skrivit om vissa saker, och då får jag alltid dåligt samvete. 

En annan utmaning Amat Levin stötte på när han skrev sin bok var att hålla en viss distans till innehållet. 
– Hade jag tagit in och processat precis allt hade jag gått sönder. Därför var jag tvungen att stålsätta mig. Jag vet inte om det är rätt taktik, men det var det jag var tvungen att göra för att kunna ta mig igenom materialet. 

Han berättar sedan om att han nästan blev utbränd av att skriva boken. 
– När jag började skriva Svart historia hade jag i stort sett inget liv, förutom att vara pappa och skriva, och det är inget jag rekommenderar. Just nu behöver jag en paus, men det är inte omöjligt att jag återvänder till ämnet i framtiden. 

Har du planer på att i framtiden skriva en bok till? 

– Jag får ofta frågan om jag ska skriva en uppföljning av den här boken, och det finns absolut material för det. Jag hade kunnat skriva minst tio böcker till om det här ämnet, men för att vara helt ärligt så är jag inte jättesugen på att skriva om det nu. 

Cornelia Larsson

Print Friendly, PDF & Email