bokomslag "svart historia"" /porträtt på ensvart man i vit t-shirt

Amat Levin släppte 2020 boken Slumpens barn; en bok som handlar om de starka banden mellan Sverige och Gambia. I nya Svart historia berättar han om svarta människors historia genom en serie viktiga nedslag i tiden. 

Svart historia bygger på Amat Levins populära instagramkonto med samma namn. Boken går sakligt igenom århundraden av öden för personer med ursprung i det subsahariska Afrika. Berättarstilen är enkel och lättläst vilket hjälper en att ta sig igenom över fyrahundrafemtio sidor information.
 
Den består av korta men informationsrika kapitel, men läsare som vill fördjupa sig i ett specifikt kapitel kan göra det med hjälp av den matigare källförteckningen.
 
Något som är nytt för mig med denna bok är perspektivet; historiska händelser får en ny dimension när de berättas från svarta människors synvinklar.
 
Förtrycket har tyvärr inte upphört för svarta personer
 
Svart historia är en bok som alla borde läsa. Rasismen som funnits finns än idag. Efter att ha bläddrat genom århundraden i boken framkommer en bild, rätt tydligt, förtrycket har tyvärr inte upphört för svarta personer. Det har tagit ny form under stor del av den svarta historien, men aldrig upphört.
 
Med politiker som uppmanar till militärpoliser och utegångsförbud känns det idag inte långt ifrån 60-talet på den afrikanska kontinenten eller den amerikanska vid sekelskiftet. Och brännande av religösa skrifter några sekel längre bak.
 
Tack Amat för att du med kunskap förbättrar förhållandena för oss afrosvenskar.
 
Amat Levin som för övrigt själv inte beskriver sig som historiker skriver bland annat artiklar i DN.
 
Omar ”O!” Abdirizak
Bild (th) på Amat levin: Louise Helmfrid
Print Friendly, PDF & Email