Den eritreanska föreningen, som i många år har anordnat en kulturfestival på Järvafältet, får även i fortsättningen göra det. Liberalerna i Stockholms stad protesterar och tycker att beslutet är oacceptabelt.

– De rödgröna måste backa från sitt beslut, istället för att även nästa sommar underlätta för en av världens värsta diktaturer att anordna sin festival och sprida propaganda”, säger Jan Jönsson i ett pressmeddelande.

Men den styrande majoriteten i Stockholms stad kommer inte förbjuda föreningen att hyra stadens lokaler, det stod klart när frågan debatterades i kommunfullmäktige senast.

Annons:

Yttrande- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige

Finansborgarrådet Karin Wanngård skriver i ett pressmeddelande att ”yttrande- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige” och att ”vi har yttrande- och mötesfrihet innebär inte att vi stöder den eritreanska regimen”.

Det var i augusti förra året som hundratals drabbade samman i ett våldsamt upplopp under festivalens första dag. Bilar och tält sattes i brand och män beväpnade med basebollträn och andra tillhyggen slogs. Drygt 50 personer skadades och 140 avlägsnades från festivalområdet vid Eggeby gård.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email