Dadlar och frukt inne på Rinkeby Matcenter.
Dadlar och frukt inne på Rinkeby Matcenter.

Ramadan väntar runt hörnet, en högtid som innebär att matbutikerna runt om i Järva förbereder sig lite extra. Nyhetsbyrån Järva har varit i både Tensta och Rinkeby. 

Om bara några dagar inleds ramadan och det märks sedan en tid tillbaka i livsmedelsbutikerna.

Under ramadan försöker vi anpassa sortimentet utifrån det som brukar fungera traditionellt. Exempelvis beställer vi in fyra gånger så många dadelkartonger än under det resterande året, säger Zeki Vural, butikschef i Rinkeby matcenter.  

Annons:

Han menar att denna högtid även innebär att priserna på bland annat halalkött höjs. 
– Efterfrågan på halalkött är väldigt hög under ramadan. Vi har därför förbeställt allt kött flera månader i förväg för att hålla ner prisnivån. Muslimer behandlas illa ute i världen just nu, och vi vill inte att kunderna ska behöva straffas på grund av att de fastar, säger han. 

Haidar Fadal, butikschef i Rinkeby Livs.

Haidar Fadal, butikschef i Rinkeby Livs, har även han utvidgat sortimentet i sin butik. 
– Vi har fått in extra av varor som framför allt brukar gå åt mer under ramadan. Exempelvis dadlar, juicedrycker, kakor, russin och linser, säger han. 

Matvärlden i Tensta är även en butik som är i gång med uppladdningen inför denna högtid. 
Under ramadan är kunderna först och främst ute efter halalkött, därför försöker vi ta hänsyn till priserna eftersom vi vill respektera traditionen. Det är viktigt för oss att kunderna ska vara glada under denna högtid, säger butiksmedarbetaren Mustafa Vurucu. 

Vilket kött som går åt mest, varierar dock menar han. 
– Vi försöker ha ett brett utbud av kött eftersom det skiljer sig åt vad kunderna är intresserade av. Exempelvis beställer vi in kött från kalv, lamm och får, säger Mustafa Vurucu. 

Mustafa Vurucu, butiksmedarbetare i Matvärlden.
Hyllor med långa rader med paket linser och bönor.
Linser och böner i långa rader.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email